MTI Fotó: Krizsán Csaba

Kik állhatnak a menekültáradat mögött?

Ország

A cikksorozatunk első részében azokat a tényeket ismertettük, amelyeket a hazai hatóságok is megerősíthettek a menekültek kapcsán. Azonban több olyan kérdés is maradt, amikre a magyar hivatalos szervek már nem tudnak válaszolni, mert kívül esik a hatáskörükön. A legfontosabb: mi lehet az oka annak, hogy pont most, és ilyen nagyszámú menekült érkezik Európába olyan iszlám országokból, amelyekben már évek óta tart a háború?

Elöljáróban a tények

Idén ugrásszerűen megnőtt a menekültek száma. A MÁV naponta átlagosan ezer illegális bevándorlót szállít a hazai befogadóállomások felé. Debrecenbe főként iszlám vallású afgánok, szíriaiak, irakiak és pakisztániak érkeznek. Az említett országokban már évek óta háború dúl, a menekültáradat viszont csak most nőtt meg ugrásszerűen. A fegyveres konfliktust részben vagy egészben a nyugati országok (USA, NATO tagállamok) katonai beavatkozása okozta, és ennek következtében zűrzavar uralkodik, polgárháború dúl, az államhatalom szétesett, vagy szinte nem is létezik. A menekültek nem Magyarországra igyekeznek, mi csak tranzit ország vagyunk. De innen legálisan már nem mehetnek tovább, mert akit itt regisztrálnak, azt ide küldetik vissza Nyugatról.

És a fennmaradt kérdések:

1. Mi az oka, hogy pont most, egyszerre indult el a menekültáradat Európa felé a már régóta háború sújtotta országokból?

2. Mi az oka, hogy a háború elől menekülő, elvileg pénz nélkül érkező, nincstelen túlélők közül sokan mégis megengedhetik maguknak, hogy okostelefont használjanak? Debrecenben legalábbis ezt látni személyesen is, és az MTI fotóin. Még a menekülteket védelmébe vevő, kifejezetten a befogadásra buzdító honlapok is arról írnak, hogy egy 100 fős menekült csoport akár 60 ezer (!) euro-t is kifizet a határtól Budapestre fuvarozásért. Ez 18 millió forint.

Ha ez valóban így van, akkor két dolog feltételezhető:

1. Nem csak a legszegényebb és legelesettebb emberek jönnek, hanem olyanok, akiknek otthon van egzisztenciájuk, és akik a jobb életszínvonal reményében érkeznek Nyugatra. Ha ez így van, akkor ők inkább gazdasági célú bevándorlók, nem pedig háborús menekültek. Ahogyan a Londonban dolgozó több százezer magyar sem háborús menekült.

2. Ha a legszegényebbek is jönnek, és mégis van pénzük, akkor valakik anyagilag finanszírozzák az útjukat. Lehet persze, hogy a család összekuporgatott pénzét költik, biztosan van erre is példa. De egy évek óta háború sújtotta országban mennyire életszerű ez ilyen tömeges méretekben?

A lehetséges okok:

1. Az Iszlám Állam és az embercsempészek a menekültáradat mögött

A megbízható, rangos hazai hírforrások szerint a lefejezésekről és egyéb kegyetlenségekről is elhíresült Iszlám Állam ténykedése áll a jelenség mögött. Az észak-afrikai Líbiában, miután 2011-ben a Nyugat katonai támogatásával megdöntötték Moammer Kadhafi uralmát, polgárháború robbant ki, és nincs erős kormány, amely rendet tenne. A tripoli magyar nagykövet a Népszabadságnak arról nyilatkozott, hogy ellenőrizetlen a Földközi-tengerre (tehát Európára) néző 1700 kilométeres líbiai partszakasz, ahol szinte szabadon tevékenykednek az embercsempészek, akik pénzért szállítják Európa felé a Líbiában sokféle országból összegyűlt menekülteket.

Ugyancsak megbízható hírforrások írnak arról, hogy a sok valóban elesett és szerencsétlen menekült közt nagy számban találhatók az Iszlám Állam harcosai is, akik a megfelelő alkalommal öngyilkos merényleteket hajtanak majd végre szerte Európában, polgárháborús helyzetet teremtve, előkészítve a terepet az Európa feletti iszlám hatalomátvételre. Erről ír többek között a HVG cikke, az Origo beszámolója és a Napi Gazdaság is. A Magyar Nemzet pedig szintén közölt egy elemzést az Európát fenyegető veszélyről. Ez válasz lehet arra is, honnan van pénze sok menekültnek. De közvetlen bizonyíték nincs rá.

2. Az Egyesült Államok is támogatja a menekültek Európába ideérkezését?

A mainstream sajtóban fellelhető cikkeken kívül más elképzelések is napvilágot látnak a hirtelen megugrott menekültáradat kapcsán. Az egyik ilyen írás szerint a menekültek beözönlését a háttérből az Egyesült Államok is támogatja, amelynek célja, hogy zűrzavart keltsen Európában, ezzel gyengítve a gazdaságilag vetélytársat jelentő EU-t, azon belül is főképp Németországot. Szintén nem a mainstream médiában olvashatunk arról, hogy Izrael és a “cionista nagy terv” megvalósítása áll az egész folyamat hátterében. Az összeesküvés elméletnek tűnő magyarázat szerint cél a polgárháborús helyzet előidézése Európában, hogy végül létrejöhessen egy erős, katonai vezetésű állam – természetesen izraeli irányítás alatt. Ezek az elméletek szintén választ adhatnak arra, honnan van pénze sok menekültnek. De közvetlen bizonyíték ezekre sincs.

Összegzésképp

A háború sújtotta közel-keleti, főképp iszlám vallású országokból jönnek a menekültek, akik száma idén hirtelen megnőtt. A háborút részben vagy egészben a nyugati országok katonai beavatkozása váltotta ki. A menekülteket embercsempészek szállítják Európába, köztük nagy eséllyel az Iszlám Állam harcosait is, akik polgárháborús állapotokat idézhetnek elő a kontinensen. Ennyi az, ami szinte biztosra vehető. A többi kérdésben vélhetően később látunk tisztán – már ha ez lehetséges egy ilyen ügyben. Cikksorozatunk harmadik részében azt tekintjük át a menedékjogi törvény és az EU irányelvei alapján, mi a teendő, ha Magyarországot tömeges beáramlás sújtaná.

Kenyeres Attila