A zavartalan alvás az egészség kulcsa. Hogyan lehet népszerűsíteni?

Wellness

Ha Ön álmatlanságban, krónikus fáradtságban, mozgásszervi fájdalmakban vagy akár depresszióban szenved, az egyik ok a rossz minőségű alvás lehet. Ebben a cikkben tanácsokat adunk, hogyan lehetnek nyugodtak az éjszakái.

A kulcs a jó minőségű matrac

A legfontosabb dolog, amire a jó alváshoz szüksége van, egy olyan matracos ágy, amely lehetővé teszi a jó alvást. A matrac nem lehet túl puha vagy túl kemény. Ideális támaszt kell nyújtania a gerincnek és a test minden más részének, így reggel nem szabad, hogy fájjon tőle a háta, és nem szabad, hogy hogy “megtörten” ébredjen – kivéve, ha az alvást rendellenesen megerőltető fizikai tevékenység előzte meg.

A matrac tehát nem egy olyan elem, amellyel nem szabad spórolni a hálószoba berendezésénél. Ne feledje azt sem, hogy rendszeresen cserélje az ágyneműt, és időnként tisztítsa meg a matrachuzatot. Körülbelül 5-10 évente egyszer cserélje le a matracot egy újra. Ha azonaban elhasználódott, a csere ennél hamarabb is megtörténhet.

Tegye a hálószobát kellemessé és zavaró tényezőktől mentessé

De nem csak a matracról van szó. A hálószobának kellemes helyiségnek kell lennie, amely első látásra alvásra hív. Válasszon tompa színeket a padlóhoz és a bútorokhoz. Vegyen egy ágytakarót, hogy letakarja az ágyat, amikor nem használja.

Hacsak nem feltétlenül szükséges, a hálószobában ne legyenek zavaró tényezők. Ide tartoznak az edzőeszközök vagy az otthonról történő munkavégzéshez szükséges íróasztal. Ez valóban egy olyan szoba kell, hogy legyen, amelynek egyetlen célja a pihenés és az alvás. Ha a hálószobában is sok időt tölt, például edzéssel vagy számítógépezéssel, az elméje nehezen tud átkapcsolni majd munka üzemmódból alvó üzemmódba, így nehezen tud elaludni, igazán pihenni.

Megfelelően fel kell készülnie az alvásra

Ön is azok közé az emberek közé tartozik, akik késő éjszakáig fennmaradnak tévézni, vagy akár a éjszakába nyúlóan túlóráziki? Az agyunk számára ez nagyon természetellenes. Az alvás egy-két órával korábban kezdődik, fokozatos megnyugvással.

Nem szabad túlságosan megterhelni az agyat munkával vagy olyan zavaró tényezőkkel, mint a tévé, a telefon vagy a számítógép. Olvasson inkább, vagy hallgasson egy érdekes podcastot. A hangérzet nem vonja el annyira az agyunkat, mint egy világító képernyő.

Alvás előtt körülbelül két órával nem szabad edzeni, enni, és célszerű előre elvégezni az esti higiéniát. Így abban a pillanatban, amikor a teste a fáradtság jeleit adja, azonnal ágyba bújhat.

Stresszes? Tegye a problémáit prioritássá

Követi a fentieket, de nem tud elaludni, mert a feje tele van gondolatokkal? Ha stresszes, akkor valószínűleg az a helyes, ha elsőbbséget biztosít az életében felmerülő problémáknak, amelyeket meg kell oldania. Legyen szó pénzügyi, párkapcsolati vagy egyéb problémákról, semmi sem ér annyit, hogy ne tudnánk teljes mértékben élvezni az életet, beleértve a minőségi alvást is. Bizonyos esetekben szükség lehet arra, hogy szakember segítségét kérje – ne szégyelljen fontos döntéseket hozni a jobb élet felé vezető úton. (x)