Igazi dilemma: melyik geránium illóolajat válasszam?

Wellness

Az illóolajok kedvelői előtt nem ismeretlenek a geránium illóolajok. Nem is egy, hanem háromfajta is elérhető ebből az igen sokoldalú terápiás tulajdonságokkal bíró csudaelegyből. 

Kedves virágillatukkal elvarázsolnak, nagyon elterjedtek és kedveltek. Igazán nem könnyű annak döntést hoznia, akinek a háromféle, egymáshoz sok mindenben hasonló, mégis számos egyedi vonással rendelkező geránium illóolaj közül kell választania. A leghatékonyabb harmóniateremtők között említik őket. Érdemes mind a hárommal egy próbát tenni! 

Geranium Bourbon

Zöldes, enyhén rózsás, virágos illatú – így említik leggyakrabban a Geranium Bourbon illóolajat, melyet a Pelargonium asperum leveleiből vízgőz-desztillációval készítenek. Minden bőrtípusra ajánlott, a faggyútermelést szabályozni képes és kiválóan hidratál. Igazán hatékonyan használhatják a változókorban lévő hölgyek a kellemetlen tünetek enyhítésére. A menstruációs panaszok mérséklésére is ajánlott.

Ez az olaj az egyensúlyteremtés és a stabilitás szimbóluma is lehetne. Bizonytalan helyzetekben, vagy ha valami veszteség ér minket, bátran alkalmazzuk. Ugyanígy szorongás esetén vagy depresszió ellen is jól hat. A szezonális allergia tüneteinek enyhítésében is segíthet. A Geranium Bourbon illóolaj más olajokkal remekül keverhető, gyermekbarát. Hígítatlanul nem szabad a bőrön alkalmazni. 

Geranium Egyptian

Ennek az illóolajnak zöldesebb és frissebb az illata. A Bourbon geránium illóolajhoz sokban hasonlít, de azért más-más terápiás tulajdonságokkal rendelkezik ez a nyugtató, hűsítő és harmonizáló olaj. Szinte minden bőrproblémára ajánlják: hegekre, horzsolásokra, bőrhibák javítására, de még sebekre és égési sérülések kezelésére is. Ízületi és izomfájdalmak esetén is alkalmazhatjuk, persze ezt is csak a megadott százalékos arányban hígítva.

Remek hangulatjavító, vele az egyensúly, stabilitás és nyugalom érkezhet a házba. Stresszes helyzetekben az egyik legjobb választás az EssentialHeal kínálatában is megtalálható egyiptomi geránium illóolaj. 

A True Geranium vagy Bolgár Geranium

Ez a geránium olaj a fenti két „testvérkéjétől” eltér. A bolgár hegyekben él egy kis évelő növény, a bolgár muskátli (Geranium macrorrhizum), melyből a Zdravets, azaz „egészség” néven ismert illóolajat készítik. Mivel nagyon-nagyon sok növényt fel kell használni a készítéséhez, nagy becsben tartják.

Igen nagyra becsült szer és erős afrodiziákum a balkáni régióban. Felemel és serkent. A női panaszok kezelésére régóta alkalmazzák, belélegezve a menopauza tüneteit enyhítheti. Vérnyomáscsökkentő és vércukorszint-stabilizáló, oldja a görcsöket, és a fertőzések ellen is kiváló. Antidepresszáns és növeli a kreativitást, és megnyitja az elmét. Sajnos nem gyerekbarát olaj, de nagyon jól keverhető rózsa, levendula, ylang-ylang, muskotályzsálya, boróka illóolajokkal.