Ezért párásítsunk feltétlenül, ha túl száraz a levegő

Wellness

Amikor egy helyiségben huzamosabb időt töltünk, elkerülhetetlenül hatással lesznek ránk bizonyos körülmények. Érezzük, ha optimális vagy épp kellemetlen a hőmérséklet, ha nem megfelelő a portalanítás, vagy épp a levegő nedvességtartalma. Épp ezért, mivel az otthonunkban és a munkahelyünk éljük életünk nagy részét, jó, ha ideális környezetet teremtünk.

Nem is hinnénk, mennyi mindenre van hatással a páratartalom. Ennek külső mértékét nem tudjuk befolyásolni, azonban a belső terekben hathatunk rá. Ehhez pedig különféle készülékeket is segítségül hívhatunk.

Érdemes folyamatosan mérni a páratartalmat

A levegőben lévő víz optimális szintje 45-55% százalék között van a mi kontinentális éghajlatunkon. Ez ideális a szervezetünknek, a növényeinknek, a berendezési tárgyainknak. Sokszor nem érzékeljük időben, hogy túl magas vagy épp túl alacsony a légtérben a pára szintje. Ezért nagyon praktikusak a különböző digitális mérőeszközök, amelyeket felszerelhetünk otthonunkban vagy az irodánkban. 

Az Airfresh-nél kapható meterológiai mérőállomások folyamatosan tájékoztatnak minket arról, hogy mekkora a levegő nedvességszintje. Emellett a hőmérsékletet is mérik, és óraként, sőt naptárként is szolgálatunkra lehetnek.

A túl száraz levegőt kerüljük el

Ha azt látjuk a mérőállomásunkon, hogy a légtérben 45% alá esett a páratartalom, akkor igyekezzünk helyreállítani az optimális szintet. Ezzel sok olyan kellemetlenséget kerülhetünk el, amely a túl száraz levegő esetén bekövetkezhet. Ha elég vizet tartalmaz a belső helyiségekben a levegő, az jót tesz a bőrünknek. Segít elkerülni a viszketést, a torokkaparást vagy épp a szemünk irritációját. 

Ugyanis a szervezetünknek nem csak belsőleg, hanem külsőleg is szüksége van bizonyos mennyiségű nedvességre. Így a nyálkahártyáink és a bőrünk felülete is egészséges marad. Ráadásul nem csak a testünk hálálja meg a kellő mennyiségű párát. A fabútoroknak és a különböző műtárgyaknak az élettartamát hosszabítjuk meg azzal, ha megelőzzük a levegő szárazságát.

Így működik a párásító készülék

Létezik néhány egyszerű, ám kevésbé hatékony módszer a légtér párásítására. Tehetünk vízzel teli edényeket a radiátorra, azonban ez korántsem biztos, hogy meghozza a várt eredményt. 

A legegyszerűbben és leghatékonyabban egy párásító készülék beszerzésével tudjuk helyreállítani a páratartalmat. Ezek a készülékek nedvességet juttatnak a légtérbe, méghozzá épp annyit, amennyire szükség van. Beépített hidrosztát segítségével érzékelik, ha túl alacsonnyá válik a páratartalom. Ekkor lépnek működésbe, így nem fogyasztják feleslegesen az áramot, és nem nedvesítik túl a levegőt. 

Mit tegyünk, ha magas a páratartalom?

Természetesen nem csak akkor kell közbelépnünk, ha túl szárazzá válik a levegő egy helyiségben. A magas páratartalmat a penészedés elkerülése érdekében tanácsos kezelni egy páramentesítővel.