Március 13-ával megszűnt az óraátállítás gyakorlata az USA-ban

Világ

Tavasszal és ősszel az Egyesült Államokban már nem kell vissza- vagy előre állítaniuk az órájukat az embereknek – az amerikai szenátus egyhangúlag elfogadta az óraátállítás visszavonására vonatkozó jogszabályt.

Majdnem fél évszázad után az Egyesült Államok felhagy a nyári időszámítás gyakorlatával. A jogszabály március 13-án, vasárnap lépett életbe és határozatlan ideig tart. Az újonnan elfogadott jogszabály véget vet az őszi óra-visszaállítás gyakorlatának.

1974 januárjában Richard Nixon amerikai elnök igyekezett maximalizálni a napfényes órák számát és egy évre – kísérletként – bevezette az óraátállítás gyakorlatát. A kísérlet a kezdetekkor nagyon népszerű volt. 1973. decemberében még az amerikaiak 79%-a támogatta, viszont a kezdeményezés népszerűsége 1974 februárjára, hatalmas ütemben, már 42%-ra esett vissza. Ennek ellenére Gerald Ford alelnök aláírta a törvényt, amely véglegesen (azaz mostanáig) életbe lépett 1974. októberében. Azóta folyamatosan vita tárgya az Egyesült Államokban, hogy az amerikaiaknak valóban szükségük van-e az óraátállítás gyakorlatára. Az emberek tiltakoztak, a szülők arról panaszkodtak, hogy gyermekeik egy órát veszítenek a játékidőből. Az óraátállítás eltörlésének támogatói rámutattak az órák átállításával kapcsolatos egészségügyi és biztonsági kockázatokról szóló tanulmányokra is.

„Az elmúlt hétvégén az amerikaiaknak Washington államtól Floridáig teljesen ok nélkül kellett elveszíteniük egy órát az alvási idejükből”

– mondta Patty Murray washingtoni szenátor a New York Timesnak a napokban, ezzel egyetértve az új törvénnyel, amely megszünteti a több, mint fél évszázados gyakorlatot.

– Vida Virág –