A fosztogatóktól retteg egy magyar család a kazah pokolban

Világ

Január 2-án pattantak ki zavargások Kazahsztánban a drasztikusan megugró üzemanyagárak miatt. Egyes hírek szerint az ország korábbi diktátora, a fővárost saját magáról elnevező Nazarbajev már elmenekült, de a kormány is lemondásra kényszerült.

Az RTL Klub felvette a kapcsolatot egy ott élő magyar családfővel, Sebestyén Péterrel. A feleségével és két gyermekével Almatiban, az ország legnépesebb városában és korábbi fővárosában élő férfi arról számolt be, hogy bár lakhelyük kissé odébb van a belvárostól, a tüntetők már az ő otthonukat is fenyegetik.

Többen ugyanis fosztogatásba, gyújtogatásba kezdtek.

Sebestyén Péter, a családfő az RTL Híradónak azt mondta, arra számítanak, hogy komolyabb összecsapások lesznek. A helyiektől azt kérik, húzzák le a redőnyt, és ne gyújtsanak a lakásaikban villanyt.

Napközben még viszonylagos nyugalom van az utcákon, de vásárolni, ügyet intézni így is szinte lehetetlen.

Senki nem készült fel erre a helyzetre, így élelmiszer-tartalékokat sem igazán halmoztak fel. A bankkártyás szolgáltatás is teljesen megszűnt, készpénz alig van, az automaták nem működnek – számolt be az egyre lehetetlenebb helyzetről Péter, aki feleségével és két gyerekével várja otthonában, hogy mikor tudják elhagyni az országot.