A delta variáns az oltottak körében is terjed, “nehéz dolguk lesz a vakcináknak”

Világ
Koronavírus

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a beoltottak közt is terjed, illetve hogy őket is képes megfertőzni a delta-variáns – vette észre a Reuters cikkében az Index.

Nagy-Britanniában például 3692, a delta-variáns miatt kórházban kezelt betegből a páciensek 58,3 százalékát egyáltalán nem oltották be, 20,9 százalékát egyszer beoltották, 22,8 százalékát pedig mindkétszer beoltották a koronavírus ellen. Szingapúrban a betegek háromnegyedét a delta-variáns fertőzte meg, ám a jelentések szerint többnyire nem tapasztalnak súlyos tüneteket.

A legnagyobb veszélyt a világra jelenleg a delta-variáns jelenti – mondta Sharon Peacock mikrobiológus a Reutersnek nyilatkozva. Hozzátette: a delta „a legerősebb és a leggyorsabban terjedő variáns”, amely ezidáig kialakult.

A delta-mutáns egy kínai kutatás szerint azért fertőzőbb a többi változatnál, mert a delta variánssal megfertőzött emberek orrában

több mint ezerszer annyi vírus van, mint azokében, akik 2019 végén kapták el a Covid-fertőzést.

Eric Topol, a genomika szakértője úgy összegzett:

Nehéz dolguk lesz a vakcináknak. Azoknak az embereknek, akik be vannak oltva, különösen vigyázniuk kell, hogy ne adják tovább a vírust.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük