Vlagyimir Putyin

Az oroszok sem kapkodnak a saját vakcináikért, de Putyin nem hagyja annyiban

Világ
Koronavírus

Nem kielégítő a Covid-19 elleni védőoltás iránt az orosz lakosság körében megmutatkozó igény, de Vlagyimir Putyin elnök személyes példája kedvező hatással lesz a vakcináció ütemére – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Putyinról, aki szerdán kapta meg a védőoltás második komponensét, a szóvivő azt mondta, hogy nem tapasztalt mellékhatást. Moszkva nem nevezte meg, hogy a forgalomba került három orosz vakcina közül melyiket injekciózták be az elnöknek.

A Kommerszant című napilap szerint eddig hétmillió ember kapott védőoltást Oroszországban. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester csütörtökön közölte, hogy közülük mintegy egymillióan a fővárosban kapták meg a vakcina első komponensét. Mindkét dózissal több mint 820 ezer embert oltottak be Moszkvában.

Szobjanyin szerint a teljesen beoltottak között csak elvétve akadt olyan, aki megbetegedett. Moszkvában a vakcináltak csaknem 45 százaléka 60 év feletti.

Az orosz operatív törzs által csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8944-gyel 4 675 153-ra emelkedett. Moszkvában 2455 új esetet mutattak ki, ami 34 százalékkal több az előző napinál. Ezzel itt az ismertté vált fertőzöttek száma itt 1 056 223-ra nőtt.

A napi növekmény országosan 0,19 százalék, az új esetek 12,4 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek szám 269 307-re csökkent, a halálos áldozatoké 398-cal 104 398-ra, a felépülteké pedig 10 225-tel 4 301 448-ra emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 124,7 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 305 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el.

Új koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 507 962 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.
Moszkva csütörtöktől június 1-jéig minimálisra csökkentette az Oroszországból Törökországba irányuló légiforgalmat, a Tanzániába irányulót pedig leállította. Ugyancsak június elejéig meghosszabbította a nagy-britanniai légiutas-forgalomra vonatkozó tilalmat.

Az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) közölte, hogy technológiatranszfer-megállapodást írt alá a GL Rapha és az ISU ABXIS vállalattal. Utóbbi két hét múlva a dél-koreai Jonginban elkezdi gyártani a Szputnyik V-t.
A GL Rapha biotechnológiai cég februárban konzorciumot alapított az első orosz vakcina gyártására, amelybe nyolc gyógyszeripari cég lépett be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük