Vlagyimir Putyin

Putyin megkapta a védőoltás második komponensét

Világ

Megkapta a Covid-19 elleni védőoltás második komponensét Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Ezt ő maga jelentette be egy, a Rosszija 24 hírtelevízió által szerdán élőben közvetített videotanácskozáson.
“Remélem, hogy minden rendben lesz. Nem is az, hogy remélem, biztos vagyok benne” – hangoztatta, és arra bátorította az eszmecsere többi résztvevőjét, hogy kövessék a példáját.

Putyin kifejezte reményét, hogy a vakcinációnak is köszönhetően az új koronavírusos fertőzés vissza fog szorulni Oroszországban. Az adást követően újságíróknak kijelentette, hogy az első oltást követően jó immunválasz alakult ki nála, a második után pedig nem tapasztalt mellékhatást.

A Szputnyik V vakcina honlapján szerdán közölt adatok szerint Oroszországban eddig összesen 14 862 934 védőoltást adtak be – ez a lakosság 6,33 százaléka – az oltóanyag első vagy második komponensével. A vakcina mindkét alkotóelemével 5 605 246 embert, a lakosság 3,83 százalékát oltották be.

Putyinnak a védőoltás első komponensét március 23-án adták be. A vakcina típusát nem közölték, a Kreml tájékoztatásában csak annyi szerepelt, hogy a már forgalomban lévő három orosz vakcina – a Szputnyik V, az EpiVacCorona és a Covivax – egyikét injekciózták be a bal vállába.

A Kreml szerdán közölte, hogy azok az újságírók, akik jövő szerdán személyesen kívánnak jelen lenni, amikor Putyin a moszkvai Manézsban elmondja majd éves üzenetét a parlament két házához, háromszoros PCR-szűrésen lesznek kötelesek átmenni. A vizsgálatokon négy-öt, két, illetve egy nappal az esemény előtt kell részt venniük, és a negatív eredményről szóló igazolást kinyomtatva kell majd felmutatni a bejáratnál.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) közölte, hogy csütörtöktől minden külföldről hazatérő orosz állampolgárnak át kell esnie a laboratóriumi koronavírusteszten a határátlépést követő három napon belül. Korábban ez csak a repülőgéppel hazatérő utasok esetében volt kötelező, most minden jármű esetében így kell eljárni.

A teszteredményt, amelyet az érintetteknek házi karanténban kell kivárniuk, fel kell tölteni az orosz állami szolgáltatások portáljára. Oroszország csütörtöktől minimálisra korlátozza a légi közlekedést Törökországgal és Tanzániával az ott kialakult súlyos járványhelyzet miatt.

Az orosz operatív törzs által szerdán közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8326-tal 4 666 209-re emelkedett.

A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 13,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 270 986-ra csökkent, a halálos áldozatoké 399-cel 104 000-re, a felépülteké pedig 9447-tel 4 291 223-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 124,4 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 255 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 503 146 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Anna Szamojlova, az orosz egészségügyi felügyelet (Roszzdravnadzor) vezetője újságíróknak Moszkvában elmondta, hogy a Szputnyik V vakcinával történt oltást követően egyetlen esetben sem tapasztaltak vérrögképződést.

Anait Avaneszján örmény egészségügyi miniszter szerdán a jereváni parlamentben bejelentette, hogy Örményország egymillió adag orosz vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal.