Koronavírus-járvány

Spanyolországban meghaladta a 800 ezret regisztrált fertőzöttek száma

Világ

Spanyolországban a hétvégén átlépte a 800 ezret a járvány kezdete óta regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn.

A tartományoktól érkezett jelentések alapján készült összefoglaló szerint a januárban azonosított első eset óta több mint 813 ezer embernél mutatták ki a fertőzést.

Az elmúlt 24 órában 2099 új esetet azonosítottak, péntek óta pedig több mint 23 ezret.
A halálos áldozatok száma 139-cel emelkedett az utóbbi három napban, egy hét alatt 366-an hunytak el. A fertőzés eddig 32 225 ember halálát okozta.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója sajtótájékoztatóján részletezte, hogy jelenleg a fertőzöttek átlagéletkora a férfiaknál 38, a nőknél 39 év.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hetekben 15-ról 20 százalékra emelkedett a 60 év feletti fertőzöttek aránya. Az idősebb kor növeli a kórházi ellátás szükségességének kockázatát – tette hozzá.

Mint mondta, az országban mintegy 11 ezer koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban, ami a rendelkezésre álló ágyak számának 9,4 százalékát jelenti. Intenzív ellátásra több mint 1500-an szorulnak, ezzel a kapacitások 18,3 százalékát igénybe véve.

A szaktárca közölte: idén eddig több mint 10 millió PCR-tesztet végeztek el a fertőzések kiszűrésére, ebből 775 ezret szeptember 25-e és október elseje között. A tesztek pozitivitásának aránya 10,4 százalék volt ebben az időszakban.

Kasztília és León tartomány bejelentette: kedden lezárja a 160 ezer lakosú Palencia és a 462 ezer fős León városát a fertőzések növekedése miatt. Az intézkedés azt jelenti, hogy csak meghatározott indokkal, és írásbeli igazolással lehet ki- és bejárni az érintett területeken, ahol a csökkentik a vendéglátóhelyek forgalmát, továbbá a nyitvatartási időt is.
A madridi tartomány tíz városában péntek éjszaka léptek életbe hasonló intézkedések, amelyek betartását a rendőrség szúrópróbaszerű igazoltatásokkal ellenőrzi főként a bevezető utakon.

A szabad mozgás korlátozásának bevezetését minden esetben bíróságnak kell jóváhagynia, így amíg ez nem születik meg, a hatóságok csupán tájékoztatnak az ellenőrzések során, de nem büntetnek.