Recep Tayyip Erdogan

Újabb orosz Sz-400-as légvédelmi rakétákat vásárol Törökország

Világ

Megállapodás született Sz-400-as Triumf orosz légvédelmi rendszerek pótlólagos Törökországba szállításáról – közölte Andrej Mihejev, a Roszoboronekszport fegyverkereskedelmi vállalat vezetője vasárnap az Armija-2020 nemzetközi haditechnikai fórumon a Moszkvához közeli Kubinkában.

A pótlólagos vásárlásra a Törökországgal 2017-ben megkötött szerződésben van opció, négy ezredkészletet már megvásárolt Ankara. Ezeket az orosz fél tavaly október 23-ra, határidő előtt leszállította. Arra a felvetésre, hogy Ankara már 2021-ben megkapja-e az újabb Sz-400-asokat, Mihejev kijelentette, hogy a pénzügyi modellről még meg kell állapodniuk.

Szergej Csemezov, a fejlett technikai eszközök kivitelére szakosodott Rosztyeh vállalat vezetője valószínűnek nevezete, hogy a két ország jövőre újabb szerződést köt Sz-400-asok beszerzéséről. Csemezov július 28-án Vlagyimir Putyinnak arról számolt be, hogy az eddigi tételek értéke 2,5 milliárd dollár volt.

A rendszerek egy részét Törökország hitelbe kapta meg. Hivatalosan nem közölték, hogy Ankara milyen pénznemben fizetett értük. Az Sz-400-asok beszerzése miatt az Egyesült Államok kizárta Törökországot az F-35-ös harcigép-programból és szankciókat helyezett kilátásba az orosz rendszerek hadrendbe állítása esetére.