Elnökké választása esetén Biden felülvizsgálná a németországi csapatcsökkentést

Világ

Elnökké választása esetén Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje felülvizsgálná a Németországban állomásozó amerikai csapatok csökkentését – jelentette Anthony Blinken, Biden külpolitikai tanácsadója egyik interjújára hivatkozva az amerikai közszolgálati rádió (NPR) csütörtökön.

Blinken szerint a csapatcsökkentés mellett már az is “komoly probléma” volt, hogy a döntés meghozatala előtt Donald Trump elnök nem egyeztetett Németországgal.

Az amerikai elnök idén júniusban jelentette be, hogy 9500 fővel csökkenti a Németországban állomásozó amerikai katonai kontingens létszámát. Döntését nemcsak demokrata párti politikusok, hanem republikánusok is vitatták, azzal érvelve, hogy szerintük az amerikai-német szövetségesi viszony elősegíti Oroszország és Kína növekvő befolyásának ellensúlyozását.

A demokraták várható elnökjelöltjének külpolitikai tanácsadója szerint Biden a NATO-val együttműködve próbál majd fellépni a globális biztonság elleni kínai fenyegetéssel szemben. Blinken, aki az előző, Barack Obama vezette kormányzat idején a Fehér Házban és a külügyminisztériumban dolgozott, “valódi problémának” nevezte a kínai fenyegetést, megemlítve a Huawei távközlési óriásvállalat szerepét is egyes európai országokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük