The New York Times: a demokratáknak alternatíván kellene gondolkodniuk Biden helyett

Világ

A demokratáknak alternatíván kellene gondolkodniuk Joe Biden várható elnökjelölt helyett – írta hétfőn a The New York Times című napilap, amely két napon belül másodszor szentelt elemzést a témának.

Hétfői számában a lap leszögezte: meghatározó jelentőségű lehet, hogy Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje kit választ maga mellé alelnökjelöltnek. Az újság emlékeztetett arra, hogy az alelnökjelöltek kiválasztása évtizedeken keresztül nem volt különösebben fontos ügy, a közvéleményt kevéssé foglalkoztatta a politikus személyisége, gondolkodásmódja, ezt inkább csak a pártpolitika elemzői vizsgálták, és az alelnökjelölt személye általában az elnökjelölt választási esélyeire sem volt hatással.

A mostani elnökválasztás azonban – a lap megfogalmazása szerint – “a különböző erők összhatása miatt” más lesz. Maga a Biden-kampánytörzs sem cáfolja, hogy a 77 éves Joe Biden egy ciklusra választandó elnök lenne. “Átmeneti jelöltnek tekintem magam” – idézte a lap magát Bident, aki a múlt héten egy online pénzgyűjtő rendezvényen fogalmazott így.

A lap megszólaltatta Harry Reid demokrata párti volt szenátort, a párt egyik változatlanul befolyásos személyiségét. Reid szerint “mivel Joe 77 éves, az emberek arra fognak figyelni, hogy ki lehet a következő elnök”.

A volt szenátor szerint ezért “minden korábbi választásnál fontosabb”, hogy ezúttal ki lesz az alelnökjelölt. Claire McCaskill, Missouri volt demokrata párti szenátora a lap szerint “ennél is nyersebben” fogalmazott. “Most döntünk arról, hogy ki lesz az első női elnök” – idézte a The New York Times McCaskillt. Joe Biden korábban ígéretet tett rá, hogy nőt választ alelnökjelöltnek. A The New York Times az egyik vasárnapi véleménycikkében még nyersebben fogalmazott.

“Demokraták, ideje B-tervben is gondolkodni!” – írta publicisztikájában a lap munkatársa. Az alcímből azonban kiderült, hogy nem Biden életkora, vagy az elemzők szerint szellemi problémáira utaló egyre gyakoribb megszólalási nehézségei miatt kellene a Demokrata Pártnak más jelölt személyében is gondolkodnia.

“Tara Reade vádjai Biden ellen cselekvésért kiáltanak” – írta a publicista, célozva annak az 56 éves nőnek a vádjaira, aki valaha a szenátusban Biden munkatársa volt, és most azzal vádolja, hogy szexuálisan zaklatta őt. Az amerikai szenátus titkára hétfőn levélben értesítette Bident, hogy az esetleges szexuális zaklatására vonatkozó dokumentumokat a törvény értelmében nem áll módjában kiadni. Válaszában Julie E. Adams titkár leszögezte: egy 1991-ben hozott törvény bizalmas voltukra tekintettel megtiltja az ilyen jellegű szenátusi információk nyilvánosságra hozatalát. Biden pénteken kérte a szenátustól, hogy tegye hozzáférhetővé az ügyre vonatkozó esetleges dokumentumokat.

Közben Tara Reade jelezte: kész eskü alatt vallomást tenni az 1993-ban történtekről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.