Nem engedték be az amerikai nagykövetet egy kémkedéssel vádolt volt tengerészgyalogos perére Moszkvában

Világ

Nem engedték be John Sullivan amerikai nagykövetet hétfőn az orosz hatóságok által kémkedéssel gyanúsított volt amerikai tengerészgyalogos, Paul Whelan moszkvai perére.

A misszióvezető, aki már másodszor tett sikertelen kísérletet a tárgyalásra való bejutásra, az igazságszolgáltatás megcsúfolásának nevezte a “titkos” eljárást. Az amerikai nagykövetség weboldalán tett bejegyzésében kifogásolta, hogy Whelannal nem ismertették az ellene szóló bizonyítékokat.

A moszkvai városi bíróság azzal indokolta a zárt tárgyalást, hogy a per anyagainak államtitkot képeznek. Első alkalommal Sullivant a koronavírus-fertőzés veszélye miatt bevezetett korlátozásokra hivatkozva fordították vissza.
Az 50 éves amerikai-brit-kanadai-ír állampolgárt, egy autóalkatrészeket gyártó michigani cég biztonsági vezetőjét 2018. december 28-án vették őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei egy moszkvai szállodában. Whelant azzal vádolták meg, hogy egy államtitkokat tartalmazó memóriakártya birtokába jutott.
A vádlott viszont azt állítja, hogy csapdába ejtették, az egy orosz ismerősétől kapott adathordozó eszközön tudomása szerint egyebek mellett orosz templomokról készült fotók voltak. Elítéltetése esetén Whelan 10-től 20 évig tartó szabadságvesztést kaphat.

A nagykövet, aki korábban azt mondta, hogy a per a Moszkva és Washington közötti kapcsolatok javításának akadálya, egyebek között felrótta az orosz igazságszolgáltatásnak, hogy Whelan az elmúlt 16 hónap alatt nem beszélhetett senkivel a hozzátartozói közül. Tisztességes és pártatlan eljárást sürgetett a vádlott számára.

A moszkvai városi bíróság egyébként hétfőn engedélyezte, hogy a vádlott havonta kétszer felhívhassa a szüleit.
Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova pénteki sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy a Whelan elleni eljárás az összes vonatkozó szabály tiszteletben tartásával és az orosz jogrenddel összhangban zajlik.
A per március 30-án kezdődött. el Whelan rossz bánásmódra és egészségi problémákra panaszkodott. Zaharova azt mondta, hogy a vádlott az egyébként nem veszélyes panaszai miatt orvosi szakkezelésben részesült.