Csecsenföld elrendelte közigazgatási határai lezárását, jelentősen nőtt az orosz fertőzöttek száma

Világ

Oroszország régiói közül elsőként Csecsenföld elrendelte közigazgatási határainak lezárását a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében, a vasárnaptól életbe lépő intézkedés a ki- és a beutazást egyaránt leállítja.

Az észak-kaukázusi köztársaság vezetője, Ramzan Kadirov felszólította a régió lakóit, hogy április 5-ig térjenek haza, és csütörtök estétől éjszakai kijárási tilalmat rendelt el. A csecsen városokban este 8 órától reggel 8 óráig leáll a közlekedés és a gyalogosforgalom.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön április 30-ig meghosszabbította az egész országra érvényes fizetett kényszerszabadságot, és a régiók vezetőit felhatalmazta arra, hogy szükség esetén erélyes intézkedéseket vezessenek be a járvány terjedésének lelassítása érdekében.

Az orosz régiók többségében a héten kijárási korlátozásokat vezettek be. Az intézkedés hatályát Moszkva és Szentpétervár májusig meghosszabbította.

Az országos kényszerszabadságolásból kötelező leállás ugyanakkor továbbra sem vonatkozik a közintéményekre, a folyamatos üzemben termelő vállalatokra, az egészségügyi létesítményekre és a gyógyszertárakra, valamint az alapvető cikkeket forgalmazó üzletekre és a létfenntartási szolgáltatásokra.

A pénteken nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 601-gyel nőtt Oroszországban az elmúlt egy nap leforgása alatt, és elérte a 4149-et. Közülük 2923-at Moszkvában ápolnak. A Covid-19 betegségben elhunytak száma összesen 34-re nőtt, gyógyultak száma közben 281-re.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy hétfőtől egy orosz segítséggel megépített, 142 ágyas tábori kórház kezdi meg működését az olaszországi Bergamóban. Az intézményben több mint 200 orosz és olasz egészségügyi szakember kezeli majd a koronavírus-fertőzötteket.

Az orosz hadsereg Vlagyimir Putyin orosz elnök és Giuseppe Conte olasz kormányfő március 21-i megegyezése alapján nyújt segítséget Olaszországban. Csütörtökön a moszkvai katonai tárca 17 lombardiai idősotthon fertőtlenítéséről számolt be.