Profi járványkezelés koreai módra – ezt tanácsolja a vezető vírusszakértő

Világ
Koronavírus

Aki szeretne objektív és hiteles információkhoz jutni a koronavírus kezelésével és a járvány várható kimenetelével kapcsolatban, érdemes megnéznie ezt az interjút. Némi angoltudás szükséges hozzá.

A videóban Dr. Kim Woo-joo, a Guro Egyetem virológus professzora beszél arról, hogy Dél-Koreában mi kellett ahhoz, hogy sikeresen kordában tudják tartani a fertőzés terjedését.

A szakértő egyértelműen az arcmaszk viselése mellett teszi le a voksot. Ezzel kapcsolatban eltérő véleményt fogalmazott meg a WHO és az országos tisztifőorvos is (csak az viselje, aki beteg), dacára annak, hogy a tünetmentes személyek is ugyanúgy fertőzhetnek. Kim Woo-joo szerint az ázsiai országok azért kezelik jobban a vírushelyzeteket, mert náluk megszokott, hogy az emberek maszkot viselnek. A professzor értetlenül áll azelőtt, hogy a nyugati országokban miért idegenkednek tőle az emberek.

Sokat nyom a latba a távol-keletiek tapasztalata is. Az ázsai országok az elmúlt 20 évben több hasonló vírusfertőzésen is átestek, így begyakorolt protokolljuk van a hasonló esetekre (maszkviselés, sűrű kézmosás, távolságtartás). Magyarul: ott az emberek tudják a dolgukat, mert már volt tapasztalatuk benne. Mi most tanuljuk, és fel kell készülnünk arra, hogy ilyen helyzetek itt is rendszeresek lehetnek a jövőben.
Ami a lehetséges forgatókönyvekett illeti, a professzor szerint a legjobb esetben júliusra érhet véget a járvány az északi féltekén, mert a nyárral érkező meleg és a párás levegő lassíthatja a terjedést. Viszont novemberben visszatérhet, miután a déli féltekét (ahol most jön a tél) bejárta.
Dr. Kim Woo-joo szerint leghamarabb is 18 hónap kell az új koronavírus elleni hatékony gyógyszer kifejlesztésére, de azt is hozzáteszi: már vannak ígéretes kutatások már meglévő gyógyszerekkel, amelyek enyhíthetik a tüneteket. Reményt kelthetnek azok a kutatások is, amelyek a gyógyult emberekből kinyerhető antitestekkel vennék fel a küzdelmet a vírus ellen.