Az amerikai haditengerészeti tárca nem menekíti ki a Guamnál lévő hadihajó teljes legénységét

Világ
Koronavírus

Az amerikai haditengerészeti tárca nem menekíti ki a Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt repülőgéphordozó-hajó teljes legénységét – közölte a tárca ügyvezető minisztere, Thomas Modly szerdán.

Az ügyvezető miniszter Washingtonban újságíróknak nyilatkozva azt sem zárta ki, hogy a hadihajó kapitányát felelősségre vonják, ha kiderülne, hogy kedden este ő szivárogtatta ki a sajtónak a minisztériumtól segítséget kérő levelet.

Kedden éjjel az amerikai sajtóban több helyütt is megjelent az a drámai hangú levél, amelyben Brett Crozier kapitány azt kérte, hogy az anyahajó ötezer fős legénységéből négyezer embert mentsenek ki és szigeteljenek el, mert a napokban már több embernél diagnosztizálták az új típusú koronavírust. “Nem állunk háborúban, a matrózoknak nem kellene meghalniuk. Ha nem cselekszünk azonnal, elveszítjük legértékesebb kincsünket: tengerészeinket” – írta Crozier kapitány. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a hajón egyre többen fertőződnek meg bizonyítottan a koronavírustól, és fertőtlenítésre is szükség lenne. Sajtójelentések névtelenséget kérő kormányzati tisztségviselőre hivatkozva azt közölték, hogy a hadihajón mintegy 80 ember szenved a koronavírus-fertőzéstől.

Thomas Modly szerdán úgy fogalmazott: nem ért egyet a kapitánnyal abban, hogy a hadihajón a legénységnek csak a tíz százaléka – 500 fő – maradjon, a többieket pedig mentsék ki. Elmondta, hogy a személyzet ezer tagját már kimenekítették, vagy ez éppen most van folyamatban, és az elkövetkező néhány napban további 2700 személyt mentenek ki, de a többieknek – 500 helyett 1300 főnek – a hajón kell maradniuk. A tárcavezető közölte azt is, hogy az eddig elvégzett vírustesztek 93 esetben pozitívak lettek, de 593 embernél nem mutattak ki fertőzést.

Közben Guamon – amely az Egyesült Államok külbirtoka Óceániában – sajtóértekezletet tartott Lou Leon Guerrero kormányzó is. Elmondta, hogy csakis azokat a tengerészeket szállásolják el a helyi szállodákban, akiknek negatív lett a vírustesztjük, de nekik is kéthetes karanténba kell vonulniuk. Pontosította azt is, hogy a szállodákban minden emeleten katonai rendőrség vigyáz majd a karantén és más óvintézkedések betartatására.

A Theodore Roosevelt hadihajó március elején a vietnami Danang kikötőjében járt, amikor Ázsiában már terjedt a koronavírus-járvány. Az amerikai védelmi minisztérium akkor azzal érvelve vette védelmébe a látogatást, hogy Vietnamban csak nagyon kevés fertőzést regisztráltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.