WHO: Ha nem beteg, ne viseljen maszkot

Világ
Koronavírus

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO legutóbbi sajtótájékoztatóján is kiállt amellett, hogy egészséges, nem beteggel foglalkozó embernek nem ajánlják a védőmaszkok hordását – írja az Index.Fotó: Gyüre Csaba, a Jobbik képviselője védőmaszkot és gumikesztyűt visel a koronavírus-járvány miatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. MTI/Máthé Zoltán

Mike Ryan, a WHO ügyvezető igazgatója szerint nincs arra konkrét bizonyíték, hogy a maszkok viselése potenciális haszonnal járna a lakosság számára. Sőt, a helytelen használat vagy illeszkedés miatt még káros is lehet.

Ryan arról is beszélt, hogy globális hiány van maszkokból és egyéb orvosi eszközökből. Ami van, azokat a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak kell eljuttatni.

Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi szakértője azt mondta, dönteniük kell arról, kiknek van a legnagyobb szükségük a maszkokra.

Egy közösségben nem javasoljuk, hogy maszkot viseljen, hacsak nem beteg. Ebben az esetben viszont meg tudja akadályozni a további terjedést. A maszkot azoknak ajánljuk, akik otthon vannak és betegek, és azoknak, akik törődnek az otthon lévő betegekkel

– mondta a szakértő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.