Trump három amerikai állam karanténjára készül, New Yorkban elhalasztják az előválasztást

Világ
Koronavírus

Karantén alá kerülhet az Egyesült Államok három tagállama – közölte Donald Trump amerikai elnök szombaton, New York állam kormányzója pedig bejelentette, hogy elhalasztják az előválasztást.

“Szeretném New Yorkot karanténban látni, mert epicentrum, New York, New Jersey, talán két-három másik helység is, talán Connecticut bizonyos részei karanténba kerülhetnek” – mondta Trump szombat délelőtt, mielőtt a virginiai Norfolkba indult, hogy jelen legyen egy újabb kórházhajó indításánál. A hajó éppen New Yorkba indul.

Az elnök leszögezte: a három állam teljes lezárása csak rövid ideig tartana, és a döntés meghozatala előtt mindenképpen egyeztet az érintett kormányzókkal. A három állam teljes lezárásáról Trump úgy fogalmazott: “a legszívesebben nem tenném, de lehet, hogy szükség lesz rá”. Újságírók kérdésére válaszolva pedig elmondta, hogy egyelőre nincs szó a Nemzeti Gárda bevetéséről annak érdekében, hogy betartassák a kijárási korlátozásokat.
Andrew Cuomo, New York állam kormányzója közölte: “nem tetszik neki” az elnöki javaslat, szerinte “nem betartható”.

Az új típusú koronavírus okozta járvány üteme nem lassul az Egyesült Államokban. A Johns Hopkins egyetem és kórház szombat délelőtti adatai szerint az egész országban több mint 115 ezer vírusfertőzést azonosítottak, a vírus okozta betegségbe csaknem 1900 amerikai halt bele. A legrosszabb a helyzet pillanatnyilag New York államban, de új gócpontok alakulnak ki Floridában és Louisianában is.

Andrew Cuomo szombaton is – mint minden nap – sajtókonferencián ismertette a helyzet alakulását. Elmondta, hogy az államban szombat reggel 728-ra emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma, és egyedül New York városában 450 halálesetet tartanak számon. New York városában szombat reggeli adatok szerint csaknem 27 ezer volt a regisztrált fertőzöttek száma. Tragikus a helyzet a város Queens negyedében, ahol egy nap alatt, péntekről szombatra, 32 százalékkal, több mint 8 ezer főre nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) riportot készített Queens Mount Sinai nevű kórházában, ahol az egyik orvos úgy fogalmazott: “pokoli a helyzet, bibliai léptékű a pusztulás. Az emberek bejönnek, intubálják őket és meghalnak, majd minden kezdődik elölről, nincs megállás”. Egy másik orvos háborús állapotokhoz hasonlította a New York-i kórházakban kialakult helyzetet.

Cuomo bejelentette, hogy az áprilisra tervezett előválasztásokat júniusra halasztják.
A kormányzó közölte azt is, hogy a lélegeztetőgépek gyártói csaknem duplájára emelték a készülékek árát, 25 ezer dollár helyett 45 ezer dollárt számolnak egy-egy berendezésért.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter közleményben tudatta, hogy bizonyos feltételek megléte esetén a szövetségi kormányzat megnöveli az egyes tagállamokban működő Nemzeti Gárda finanszírozására fordítható összegeket. A tárcavezető felhatalmazást adott a finanszírozás bonyolításának egyszerűsítésére is. “Ez a felhatalmazás lehetővé teszi a Nemzeti Gárda időben történő bevetését az életek megmentése, valamint a közegészségügy és a biztonság megóvása érdekében” – fogalmazott közleményében a tárcavezető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.