Kreml: az elnöki apparátusban is van fertőzött

Világ
Koronavírus

A Kreml apparátusában is vannak koronavírus-fertőzöttek – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője pénteken Moszkvában.

Peszkov tájékoztatása szerint a tisztségviselő nem lépett érintkezésbe Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A szóvivő személyiségi jogokra hivatkozva nem nevezte meg az illetőt. A TASZSZ hírügynökség meg nem erősített sajtóforrásokat idézve azt írta, hogy egy Spanyolországban megfordult női alkalmazottról van szó, aki jelen volt azon az eseményen, amelyen Putyin kitüntette a Krími híd építőit.

Pénteken koronavírus-fertőzés gyanújával a feleségével együtt az új-moszkvai járványkórházba szállították Nyikolaj Gubenkót, a parlamenti alsóház egyik alelnökét. Csütörtökön a kormányapparátus egyik munkatársának megfertőződéséről tettek bejelentést.

A moszkvai művész- és politikai elitben is nyugtalanságot keltett, hogy Covid-19 megbetegedéssel kórházban kezelik Lev Lescsenko ismert veterán esztrádénekest, aki nagy valószínűséggel az egyesült államokbeli vendégszereplése során fertőződött meg, de a vonatkozó előírásokat megszegve nem vonult karanténba hazatérését követően, hanem részt vett számos társadalmi eseményen.

Az egyik ilyenen, egy március 13-i születésnapon a Komszomolszakaja Pravda című bulvárlap értesülése szerint ott volt Peszkov is, aki azonban azt mondta, hogy nem találkozott Lescsenkóval.

A 450 fős alsóház képviselőinek hétfőn kell koronavírus-szűrésen átesniük.
Oroszországban péntekre egy nap alatt 196-tal, összesen 1036-ra nőtt a SARS-Cov-2 koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig ez volt a legjelentősebb növekedés, amelyet egy nap alatt észleltek.

A hivatalos adatok szerint a halottak száma 3, a gyógyultaké 45. A 85 orosz régióból immár 58 érintett. A fertőzöttek számában 703 fővel toronymagasan az orosz főváros vezet, a környező Moszkva megyében további 49 pácienst regisztráltak.

Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője rámutatott, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus lassú ütemben terjed Oroszágban, és nem kell a betegek számának robbanásszerű növekedésével számolni. A Roszpotrebnadzor adatai szerint Oroszországban 192 824 embert vizsgáltak ki, 249 960 szűrést végeztek el az öt engedélyezett hazai tesztrendszer segítségével.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont pénteken ismertetett felmérése szerint egyébként az oroszok 59 százaléka nem hisz a hivatalos adatoknak.
Oroszország, a külföldön rekedt állampolgárainak hazaszállításától eltekintve, péntektől megszüntette a légiutas-forgalmat a külvilággal. Vlagyimir Putyin elnök a jövő hétre az alapszolgáltók kivételével az egész országra kiterjedő kényszerszabadságot hirdetett meg csütörtökön. Peszkov elmondta, hogy a személyes érintkezés minimálisra csökkentését célzó korlátozás a távmunkára és a távoktatásra nem vonatkozik.

Mihail Misusztyin miniszterelnök pénteken hangsúlyozta az önkéntes karantén vállalásának fontosságát, azt hangoztatva, hogy Moszkvához hasonlóan, április 5-ig az ország egész területén be kell zárni az éttermeket, szórakozóhelyeket és egyéb nyilvános helyeket, az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével. Mind fővárosi, mind szövetségi szinten felmerült a korlátozó intézkedések hatályának meghosszabbítása. A kormányfő elrendelte, hogy június 1-jéig zárják be az állami tulajdonban lévő szállodákat, üdülőket, szanatóriumokat és gyerektáborokat.
Tyimur Ivanov orosz védelmiminiszter-helyettes a katonai tárca vezetői tanácskozásán bejelentette, hogy Kalinyingrádtól Kamcsatkáig tizenhat moduláris egészségügyi központot épít négy katonai körzetben az orosz védelmi minisztérium. Nem említette, hogy a projekt kapcsolatban állna a koronavírus-fertőzés terjedésével, annyit mondott, hogy a munkálatok három műszakban zajlanak, az objektumokon több mint 3500 ember és 800 munkagép dolgozik.

A Moszkva melletti Ogyincovóban és Nyizsnyij Novgorodban már kész az alapozás, és Ivanov szerint ezzel a munkafázissal a hét végére mindenütt el fognak készülni. A katonák és civilek kezelését egyaránt ellátó, 40-56 nap alatt felépítendő új objektumok összterülete 115 ezer négyzetméter lesz.

Új-Moszkvában – az orosz fővároshoz 2012-ben hozzácsatolt délkeleti területen – előre gyártott elemekből egy több mint 500 férőhelyes új járványügyi központ épül, amelyet a tervek szerint április 15-re fognak átadni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.