Moszkva szakmai útra terelné az orosz G8-tagság megvitatását

Világ

Nem nyilvánosan, hanem szakmai körben kellene folytatni a G8 formátumhoz való visszatérés lehetőségének megvitatását, amivel kapcsolatban a legfejlettebb gazdaságú országoknak egységes álláspontot kellene kialakítaniuk – hangoztatták szerdán orosz tisztségviselők.

“Sok más tagállam is van ott. Csak kettőnek a hozzáállását ismerjük. Meg kell tudnunk, hogy milyen a többiek hangulata” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Helsinkiben, ahová Vlagyimir Putyin orosz elnököt kísérte el.

Peszkov arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök kedden a Fehér Házban a román hivatali partnerével, Klaus Iohannisszal tartott találkozója alkalmából egyebek között arról beszélt a kamerák előtt, hogy célszerűnek tartaná a G8 formátumhoz való visszatérést, Oroszország részvételével. A CNN amerikai hírtelevízió úgy értesült, hogy erről a témáról Trump kedd este telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel, aki hétfőn fogadta Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

Az amerikai és a francia vezető a CNN szerint egyetértett abban, hogy célszerű lenne Oroszországot meghívni a G7-csoport jövő évi csúcstalálkozójára, és visszaállítani a G8 formátumot. A témát a televízió informátora szerint Trump fel kívánja vetni a Biarritzban tartandó, szombattól hétfőig tartó G7-csúcson. Az amerikai elnök ezt a csoport vezetőinek tavaly júniusi, a québeci La Malbaie-ben tartott tanácskozásán is szóba hozta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a német hivatali partnerével, Heiko Maasszal folytatott szerdai moszkvai tárgyalásai után tartott közös sajtóértekezleten, Putyint idézve azt mondta, hogy Oroszország kész lesz tanulmányozni “a nagy nyolcas” visszaállításának kérdését, ha ilyen javaslattal fordulnak hozzá.

“Meg kell fogalmazni a javaslatokat, ha vannak ilyenek, és azokat átadni az orosz félnek tanulmányozásra. Most nehéz értelmezni, hogy miről is van szó. Ezért ennek a témának a megvitatását át kellene vinni a nyilvános és szórakoztató szférából a szakmai szférába, ha a +hetek+ komoly formátumként próbálják pozícionálni magukat” – mondta a nap folyamán korábban a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.
Konsztanyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke szerdai Facebook-bejegyzésében elfogadhatatlannak nevezte a G8 formátumhoz a jelenlegi körülmények között való visszatérést, mert az megítélése szerint legitimálná azokat a szankciókat, amelyeket a G7-csoport tagjai a Krím elcsatolása és a délkelet-ukrajnai beavatkozás miatt vezettek be Oroszország ellen. Egy ilyen lépés a szenátor szerint annak az elismerését is jelentené, hogy a részvevők nem egyforma jogokkal és lehetőségekkel rendelkeznek.

Koszacsov hozzátette, hogy Oroszország még a Moszkva elleni szankciók megszüntetése esetén sem térhetne vissza “a heten egy ellen formátumhoz”. Szorgalmazta, hogy Kína és India felvételével a csoport tíztagúvá bővüljön.
A legfejlettebb gazdaságú országok az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán által 1976-ban megalakított G7-csoportba 1997-ben vették fel Oroszországot, majd a nyolctagúvá bővült együttműködésből 2014-ben zárták ki a Krím félsziget elcsatolása és a délkelet-ukrajnai orosz beavatkozás nyomán. Putyin ezt követően arról beszélt, hogy Oroszország tagságát a G20-csoportban sokkal fontosabbnak tartja.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint Macron úgy gondolja, hogy a G8-as formátumhoz való visszatérést az ukrajnai helyzettől kellene függővé tenné. Berlin szintén az Oroszország kizárásához vezető körülmények megszűntetéséhez kötötte Moszkva visszavételét.