Infektológus: új gyógyszerek segíthetnek az ebolásokon

Világ

Akár kilencvenszázalékos túlélési arány is elérhető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által az ebola ellen kiválasztott két új gyógyszerrel – mondta Szlávik János infektológus főorvos péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

A főorvos elmondta, mindkét gyógyszer ellenanyagokat, vagyis antitesteket tartalmaz, amelyek megkötik a vírust, így az nem képes bejutni az emberi sejtekbe.

Az egyik fajta gyógyszert egérben állították elő és három komponense van, míg a másikat az ebolából felgyógyultak véréből hozták létre. Mindkettő esetében a hangsúly a gyógyszerek időben való beadásának van – fűzte hozzá.
Mivel az ebola egy rendkívül gyors betegség, ahhoz, hogy 90 százalékos gyógyulási arányt érjenek el, a fertőződés utáni egy-két napban be kell adni valamelyik gyógyszert.

Ha azonban a tünetek már megjelentek, akkor a gyógyszerek csak 50-60 százalékos hatékonysággal segíthetnek.
“Tehát úgy tűnik, hogy ez egy rendkívül nagy előrelépés, de a járványt ez nem fogja megakadályozni” – mondta, hozzátéve, ehhez a hagyományos megoldásokra van szükség, vagyis a védőoltásokra és a betegek mozgásának korlátozására és az ebola centrumokba való irányítására.