A törvényesség mellett tüntettek Moszkvában

Világ

A társadalom törvényességet követel jelszó alatt rendőrségi adatok szerint mintegy 1800-an tüntettek vasárnap Moszkvában.

A fővárosi hatóságok által engedélyezett tiltakozás kiváltó oka az volt, hogy a hónap elején kábítószerrel való üzérkedés címén, hamis bizonyítékok alapján átmenetileg őrizetbe vették Ivan Golunov újságírót, az ellenzéki Meduza hírportál munkatársát. A megmozdulást az orosz libertárius párt és a független újságíró szakszervezet kezdeményezte.

A részvevők az hangsúlyozták, hogy Golunov csak egy volt az Oroszországban ártatlanul megvádolt emberek közül és sürgették, hogy más, hasonlóan gyanús hétterű ügyeket is vizsgáljanak felül. Az előzetes bejelentés szerint vasárnap Szentpéterváron, Habarovszkban, Nyizsnyij Novgorodban, Kalinyingrádban, Krasznodarban, Novoszibirszkben, Uljanovszkban, Omszkban, Kazanyban, Novokuznyeckben, Rosztov-na-Donuban és Szamarában terveztek hasonló megmozdulásokat.

Egy hete mintegy 2 ezren követelték a Golunov elleni törvénytelen fellépés kivizsgálását és az abban szerepet vállaló rendőrök felelősségre vonását, az orosz büntető törvénykönyv kábítószer vásárlásáról és birtoklásáról rendelkező 228. cikkének enyhítését.

A 36 éves Golunovot június 7-én vette őrizetbe és bántalmazta a moszkvai rendőrség, azt állítva, hogy a hátizsákjában és lakásán kábítószert találtak. Az ügy széles körű, politikai hovatartozástól független felháborodást váltott ki Oroszországban, mert felmerült a gyanúja annak, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, aki cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő szervezetről írt.
A bűnügyeknek az újságíró szerint moszkvai városi tisztségviselők és biztonsági szervek vezetői is részesei voltak. A kábítószer-ügyben Golunov mindvégig kitartott ártatlansága mellett.

Az újságírót június 11-én kiengedték házi őrizetéből, az ellene emelt vádat pedig ejtette a bíróság. A botrány nyomán Vlagyimir Putyin két rendőrtábornokot leváltott és a hamis bizonyítékokat Golunov dolgai közé becsempésző rendőrök ellen vizsgálat indult, amelynek keretében az újságírót tanúként kihallgatták. Golunov rendőri védelmet kapott.

Június 12-én – engedély nélkül – mintegy 1200-an tüntettek Golunov mellett. A rendőrség akkor mintegy félezer embert, köztük Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, valamint több ellenzéki és külföldi újságírót őrizetbe vett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.