Az Európai Bizottság vitát indít a jogállamiság megerősítésének lehetőséges módjairól

Világ

Vitát indított a jogállamiság megerősítésének jövőbeli lehetőséges módjairól szerdán az Európai Bizottság, mondván, a jelenlegi folyamatokat látva erre minden korábbinál nagyobb szükség van.

Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy az egész Európai Unió működése attól függ, hogy valamennyi tagállamban érvényesülnek-e a jogállamiság követelményei.
“Itt az ideje, hogy az uniós intézmények, a tagállamok, a különböző hatóságok és az érdekelt felek közösen végiggondolják, miként lehet megőrizni és támogatni a jogállamiságot az EU-ban” – mondta.
Az elmúlt évek tapasztalatira építve a bizottság szerdán meghatározott három pillért, amelyek elősegíthetik a jogállamiság hatékonyabb érvényesítését.

Ezek egyike a jogállamisági normák jobb nemzeti szintű megismertetése, például a közvéleménynek szóló kommunikációs tevékenység és a civil társadalom részvétele révén. A második a korai megelőzés, mivel miközben az elsődleges felelősség a tagországoké, az EU jelentős segítséget tud nyújtani egyes kulcsfontosságú rendszerek és intézmények ellenálló képességének megszilárdításában. A harmadik pillért a testreszabott válaszlépések jelentik, amelyek magukban foglalhatják a kötelezettségszegési eljárásokat, az EU pénzügyi érdekeinek védelméről szóló bizottsági javaslatot, illetve a meglévő jogállamisági keret finomhangolásának lehetőségét.

Timmermans arról számolt be, hogy az elmúlt években megsokszorozódtak a jogállamisági aggályok Európában, ezért határozottabb fellépésre van szükség. Hozzátette, júniusban a bizottság bemutatja elképzeléseit a jogállami keret továbbfejlesztésére.

Röviden kitért a romániai helyzetre, és a reformfolyamat folytatására, mielőbbi újbóli pályára állítására szólította fel Bukarestet.

Kiemelte, hogy visszalépések helyett tovább kell haladni a megkezdett úton, nem szabad megzavarni az igazságszolgáltatást, s olyan rendszert létrehozni, melyben a korrupció miatt elítélt magas rangú tisztségviselők “de facto rendszerszintű büntetlenséget” élveznének.

Sürgősen konkrét lépésekre van szükség Romániában, az aggályok orvoslása hiányában az Európai Bizottságnak lépnie kell – szögezte le az alelnök.

Az olaszországi helyzettel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva pedig elmondta, bár vannak problémák, az országban egyelőre nem lát szisztematikus veszélyt a jogállamiságot érintően.

Aláhúzta ugyanakkor, hogy a kérdés mindenkit érint, mivel “egyik uniós tagállam sem immunis erre a vírusra”, számos politikus megpróbálja kihasználni az emberek aggodalmait és félelmeit”, ezért meg kell vizsgálni az eddigi trendeket és ki kell találni a megoldást.