70 milliárd forint uniós támogatás magyarországi projektekre – Corina Creţu EU-biztos válaszol a projektekkel kapcsolatos kérdésekre

Világ

Az Európai Unió kohéziós alapja több mint 218 millió eurót (csaknem 70 milliárd forintot) fordít két magyarországi projektre. Az alap 203,5 millió euró (mintegy 65 milliárd Ft) összegű forrást biztosít a magyarországi M8-as autópálya egyik szakaszának építéséhez, ami hozzájárul ahhoz, hogy jobb összeköttetés létesüljön Magyarország és az ausztriai Graz között. Ezenkívül az alap 15 millió eurót (csaknem 5 milliárd forintot) fordít Budapest és Budaörs szennyvízgyűjtő rendszereinek korszerűsítésére.

Corina Creţu, a regionális politikáért felelős uniós biztos így nyilatkozott a beruházásokról: „Ez a két kohéziós politikai projekt egyértelműen jelzi, hogy az EU hozzáadott értéket teremt Magyarországon. A közúti és vízügyi infrastruktúra fejlesztésére irányuló nagyszabású beruházások révén az EU sokat tesz azért, hogy Magyarországon előmozdítsa a regionális fejlődést és a növekedést, valamint megkönnyítse a magyar polgárok életét.”

Az M8-as autópálya fejlesztésére irányuló projekt jobb összeköttetést fog biztosítani Vas megye és az ausztriai Burgenland tartomány között, egyúttal pedig a transzeurópai közlekedési törzshálózat kiépítéséhez is hozzá fog járulni. Az autópálya szóban forgó szakasza várhatóan 2021-ben készül el.

A támogatásban részesített másik projekt keretében megvalósul Budapest és Budaörs szennyvízhálózatának korszerűsítése, melynek hozzávetőleg 33 000 lakos látja majd hasznát. Ez a projekt, amelybe az EU a korábbi uniós költségvetési időszakban már beruházott 61 millió eurót, a tervek szerint 2020 júniusára valósul meg. A 2014 és 2020 közötti időszakban az EU az európai strukturális és beruházási alapokból 25 milliárd eurót, vagyis mintegy 8000 milliárd forintot ruház be Magyarországon. Ez a szóban forgó hétéves időszakra vetítve átlagosan 2532 eurót (kb. 800 ezer forintot) tesz ki magyar állampolgáronként.

Uniós projektek Magyarországon – Corina Creţu regionális politikáért felelős uniós biztos válaszol:

Miért fogadta el a Bizottság ezt a két projektet? Milyen konkrét előnyökkel jár mindez a magyar polgárok számára?
Ezek a projektek jól példázzák: az EU sokat tesz azért, hogy előmozdítsa a regionális fejlődést Magyarországon és megkönnyítse a magyar polgárok életét. Az M8-as autópálya építése révén javulni fog a határon átívelő közúti összeköttetés a nyugat-magyarországi megyék és Burgenland osztrák szövetségi tartomány között, ami lehetővé teszi, hogy a magyar polgárok könnyebben eljussanak fontos magyarországi és külföldi gazdasági központokba, például az ausztriai Graz városába. Ezen túlmenően az említett autópálya megépülésének köszönhetően a helyi lakosok könnyebben érik majd el a TEN-T törzshálózat gyorsforgalmi útjait, ezzel pedig új munkalehetőségek nyílnak meg előttük, valamint fellendül a regionális fejlődés, az idegenforgalom és a kereskedelem. A budapesti és a budaörsi szennyvízrendszer fejlesztésére irányuló projektet illetően a számok magukért beszélnek: közel 33 000 ember fogja hasznát látni ennek az uniós projektnek, amely a tervek szerint 2020 júniusára valósul meg.

Hagyott-e jóvá az EU más fontos, nagyszabású magyarországi projekteket?
Az EU jelentős beruházásokat hajt végre a magyar polgárok életminőségének javítása érdekében. A közelmúltban például egy projekt 166 millió euró értékű finanszírozást kapott a Kohéziós Alapból a budapesti agglomeráció regionális vasúti személyszállításának korszerűsítésére. A 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakban a kohéziós politika keretében Magyarországon végrehajtott beruházásoknak köszönhetően több mint 115 000 új munkahely jött létre, 3,5 millió ember csatlakozott rá új vagy jobb szennyvízrendszerre, valamint 4000 kilométernyi közút és sínpálya megépítésére, illetve korszerűsítésére került sor.

Mi lesz a 2014 és 2020 közötti időszakban megvalósuló uniós beruházások eredménye Magyarországon?
A 2014–2020-as uniós költségvetési időszakban az EU 25 milliárd eurót ruház be Magyarországon az európai strukturális és beruházási alapok forrásaiból. Ez az említett hétéves időszakra vetítve magyar állampolgáronként átlagosan 2532 eurót tesz ki. Az alapokból várhatóan közel 61 680 magyar vállalkozás jut támogatáshoz, ráadásul e beruházásoknak köszönhetően 1 millió magyar háztartás nyer hozzáférést széles sávú internethez. Emellett az uniós finanszírozású projekteknek köszönhetően több mint 1 millió ember részesül majd hatékonyabb védelemben az árvizekkel szemben. Ez mind az EU szolidaritásának konkrét megnyilvánulása.