Pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelem: új jegyzék a hiányosságokkal rendelkező harmadik országokról

Világ

Az Európai Bizottság ma elfogadta a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelem terén stratégiai hiányosságokkal rendelkező harmadik országok új jegyzékét, amelyen 23 harmadik ország és terület szerepel. A jegyzék célja, hogy a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás kockázatainak hatékonyabb megelőzésével védje az uniós pénzügyi rendszert. A pénzmosás elleni uniós szabályok hatálya alá tartozó bankoknak és más szervezeteknek a jegyzék alapján – a gyanús pénzmozgások jobb azonosítása érdekében – fokozottan ellenőrizniük kell azokat a pénzügyi műveleteket, amelyek ügyfelei és végrehajtó pénzügyi intézményei ezen, kiemelt kockázatot jelentő harmadik országokból származnak.

A jegyzék egy olyan új módszertan alapján készült, amely megfelel a 2018 júliusa óta hatályban lévő ötödik pénzmosási irányelv szigorúbb kritériumainak. A jegyzék 54 kiemelt prioritású ország és terület részletes elemzését követően jött létre, amelyet a Bizottság a tagállamokkal konzultálva készítette. A vizsgált országok mindegyike legalább egy kritériumnak megfelel a következőkből:

  • rendszerszintű hatást fejt ki az uniós pénzügyi rendszer integritására,
  • a Nemzetközi Valutaalap szerint nemzetközi offshore pénzügyi központnak minősül,
  • gazdasági jelentőséggel bír, és gazdaságilag erősen kötődik az EU-hoz.

A Bizottság megvizsgálta az egyes országok tényleges fenyegetettségi szintjét, jogi keretét és az általuk a pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási kockázatok megelőzése érdekében bevezetett kontrollmechanizmusokat, illetve azok végrehajtásának eredményességét. A Bizottság megállapítása szerint a következő 23 harmadik ország és terület rendelkezik stratégiai hiányosságokkal a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelmet célzó rendszerükben:

Afganisztán, Amerikai Szamoa, Amerikai Virgin-szigetek, Bahama-szigetek, Botswana, Etiópia, Ghána, Guam, Irak, Irán, Jemen, Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Líbia, Nigéria, Pakisztán, Panama, Puerto Rico, Srí Lanka, Szamoa, Szaúd-Arábia, Szíria, Trinidad és Tobago, Tunézia

A Bizottság által elfogadott jegyzék most az Európai Parlament és a Tanács elé kerül, amelyeknek egy hónapos (további egy hónappal meghosszabbítható) határidőn belül dönteniük kell jóváhagyásáról. Az új jegyzék a 2018. július óta hatályban lévő jegyzék helyébe lép.