EU–USA kereskedelmi tárgyalások: a Bizottság közzétette a tárgyalási megbízások tervezetét

Világ

Az Európai Bizottság a mai napon tárgyalási irányelvekre irányuló javaslatokat fogadott el az Egyesült Államokkal folytatandó kereskedelmi tárgyalások tekintetében: egyet a megfelelőségértékelésről, egyet pedig az ipari termékekre kivetett vámok eltörléséről. A kérdéses témákban lefolytatni tervezett kereskedelmi tárgyalások alapját a Jean-Claude Juncker és Donald Trump által tavaly júliusban elfogadott közös nyilatkozat jelenti.
A Bizottság ma benyújtotta a megbízástervezeteket az uniós tagállamoknak. A Tanácsnak most zöld jelzést kell adnia a javaslatoknak ahhoz, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások.

A ma közzétett tárgyalási irányelvek végrehajtják a július 25-i együttes nyilatkozatot, és két potenciális, az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást fednek le:

  1. Az egyik kereskedelmi megállapodás szigorúan az ipari termékekre kivetett vámok megszüntetésére összpontosítana, a mezőgazdasági termékek kivételével.
  2. A második, megfelelőségértékelésre irányuló megállapodás a nem vámjellegű akadályok megszüntetését hivatott elősegíteni, megkönnyítve a vállalatok számára annak bizonyítását, hogy termékeik az Atlanti-óceán mindkét partján megfelelnek a technikai követelményeknek.