Iránnak folytatott kémkedéssel gyanúsítják a Bundeswehr egy német-afgán tagját

Világ

Iránnak folytatott kémkedéssel gyanúsítják a német hadsereg (Bundeswehr) egy német-afgán kettős állampolgárságú tagját, a férfit kedden őrizetbe vették – közölte a német szövetségi legfőbb ügyészség.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes nyomozóhatóság közleményében Abdul Hamid S. néven azonosított férfit azzal gyanúsítják, hogy eljuttatott egy iráni hírszerző szolgálathoz adatokat, amelyeket a Bundeswehrnél tanácsadóként folytatott munkája révén szerzett. Az 50 éves férfi ellen még december elején adtak ki elfogatóparancsot, Rajna-vidék Pfalz tartományban fogták el.

A Spiegel Online hírportál értesülése szerint az afgán származású férfi Afganisztán-szakértőként dolgozott a Bundeswehrnek, és több éve kémkedett az iráni hírszerzési minisztériumnak. Hozzáfért érzékeny adatokhoz, például a Bundeswehr afganisztáni műveletével kapcsolatos információkhoz.

A biztonsági szervek növekvő aggodalommal figyelik az iráni hírszerző szolgálatok európai tevékenységét – tette hozzá a hírportál, felidézve, hogy tavaly őrizetbe vettek Németországban egy Ausztriában akkreditált iráni diplomatát, akit azzal gyanúsítanak, hogy szerepe volt egy meghiúsított robbantásos merényletben, amelyet egy Párizs környéki településen júniusban tartott iráni ellenzéki gyűlésen akartak végrehajtani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.