A bevándorlás miatt 100 ezerrel nőtt tavaly Hollandia lakossága, az érkezők legtöbbje uniós állampolgár

Világ

Mintegy 100 ezerrel nőtt tavaly Hollandia lakossága, az érkezők legtöbbje európai uniós állampolgár – közölte a holland statisztikai hivatal (CBS) csütörtökön.

A friss adatok szerint összességében 241 ezer bevándorló érkezett 2018-ban Hollandiába, azonban 153 ezren ezzel egyidejűleg elköltöztek az országból.

A nagyjából 100 ezres nettó növekedés körülbelül fele az Európai Unió tagállamaiból jövők “számlájára írható”.
Ázsiából 21 ezren érkeztek, ami csaknem 8 ezres csökkenést jelent a korábbi évhez képest, ez főként a szíriai menedékkérők számának visszaesésével magyarázható a CBS szerint. Észak- és Dél-Amerikából 12 ezer, Afrikából pedig 10 ezer embert regisztráltak.

A legnagyobb növekedés a lengyelek körében volt megfigyelhető, számuk 9 ezerrel emelkedett tavaly. Őket az indiaiak követték 6 ezerrel.

A szakemberek rámutattak: az érkezők többsége a négy legnagyobb város – Amszterdam, Hága, Rotterdam és Utrecht – valamelyikében telepedett le, ezzel párhuzamosan azonban az ország úgynevezett községeinek mintegy ötödében tovább fogyott a lakosság, elsősorban a társadalom elöregedése miatt.

A születések száma tavaly 16 ezerrel maradt el a halálozások számától. 2010-ben az átlagos gyermekszám még 1,8 volt, ez 2018-ra 1,6-ra csökkent.

Hollandia lakossága jelenleg 17,3 millió. A bevándorlás miatti nettó növekedési ráta hasonló volt az elmúlt három évben.