Sinéad O’Connor áttért az iszlám hitre

Világ

Sinéad O’Connor áttért az iszlám hitre. Az extravagáns viselkedéséről is ismert ír énekesnő új vallásának megfelelő új nevet választott, Sinéadről Shuhadára változtatott.

A művész egy Twitter-üzenetben köszönte meg muzulmán hittársainak a támogatást. Mint fogalmazott, döntése “bármely intelligens hittudós útjának természetes következménye”. Sinéad O’Connor egy videót is feltöltött, amelyben az adzánt, az imára hívó iszlám éneket adja elő – számolt be pénteken a bbc.com.
Előzőleg Umar al-Qadri ír imám is közzétett egy videót, amelyen az énekesnő az iszlám hűségnyilatkozat szövegét mondja.

A nevét tavaly már Magda Davittre változtatott Sinéad O’Connor nem először beszélt a nyilvánosság előtt vallási kérdésekről. 1992-ben az amerikai televízióban élő adásban tépett szét egy fényképet, amely II. János Pál pápát ábrázolta. Hét évvel később egy kiszakadt egyház Lourdes-ban pappá szentelte, ám a Katolikus Egyház, amely ezt a nők esetében tiltja, nem ismerte el a szertartást.

Az 51 éves ír énekesnő 1990-ben vált világszerte ismertté a Nothing Compares 2 U című dallal, Prince szerzeményével, amelyet 2015 áprilisi budapesti koncertjén adott elő utoljára a Művészetek Palotájában. A popzene történetének hírhedt lázadója akkor, a koncertet megelőző sajtóbeszélgetésen előre jelezte, hogy politikai és vallási kérdéseket ne tegyenek fel neki, mert ezekre nem válaszol.

Eddig tíz stúdióalbumot készített, saját lemezei mellett számos projektben vett részt az elmúlt három évtizedben. Csinált reggae feldolgozáslemezt, szerepelt a The The brit együttes Mind Bomb című albumán (a Kingdom of Rainben énekelt duettet Matt Johnsonnal), adott elő B-52’s-számot (Ain’t It A Shame), a Massive Attack 2003-as CD-jén három dalban is közreműködött énekesként.