Erasmus+: a program költségvetése 2019-ben várhatóan eléri a 3 milliárd eurót

Világ

Az Európai Bizottság ma közzétette az Erasmus+ program 2019. évi pályázati felhívását. A program jövő évre előirányzott költségvetése 3 milliárd euró, ami azt jelenti, hogy 2019-ben az Erasmus+ keretében várhatóan 300 millió euróval, azaz 10%-kal több pénz jut majd a fiatal európaiak támogatására és európai egyetemek hálózatainak kialakítására. Az utóbbi cél megvalósítását 30 millió euró fogja szolgálni. Az európai egyetemek hálózatainak létrehozását célzó kezdeményezés, melyről az uniós vezetők tavaly novemberben, göteborgi szociális csúcstalálkozójukon állapodtak meg, fontos mérföldkövet jelent az európai oktatási térség 2025-re kitűzött megvalósítása felé vezető úton.

A 2019. évi Erasmus+ pályázati felhívás keretében az oktatás, a képzés, az ifjúságpolitika, illetve a sport területén tevékenykedő bármelyik köz- vagy magánjogi szervezet igényelhet támogatást. Emellett ifjúsági munkát végző, azonban ifjúsági szervezetet nem alkotó fiatalok csoportjai is pályázhatnak. A pályázati felhívással együtt a Bizottság közzétette az Erasmus+ pályázati útmutatót is, mely részletes tájékoztatást ad mindazokról a lehetőségekről, amelyeket az Erasmus+ 2019-ben kínál a célcsoportok, köztük a diákok, az oktatók, a gyakornokok és a tanárok számára.

A 2019. évi felhívás keretében a Bizottság kísérleti programot indít hat európai egyetemi szövetség létrehozására. A cél az, hogy a szövetségek mindegyike legalább három felsőoktatási intézményt foglaljon magában, legalább három különböző országból. Az egyesületek létrejötte az európai identitás megerősítését, a kiválóság ösztönzését és az európai felsőoktatási intézmények versenyképességének javítását szolgálja. A kísérleti programot 2020-ban várhatóan második felhívás követi majd, a kezdeményezés teljes körű megvalósítására pedig a tervek szerint az EU következő hosszú távú költségvetésének keretében, 2021-től kerül sor. A távlati cél az, hogy 2024-re mintegy húsz európai egyetemi szövetségből álló hálózat jöjjön létre.