Elfogtak Németországban hat feltételezett terroristát

Világ

Elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek Németországban hétfőn hat feltételezett szélsőjobboldali terroristát.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfelső ügyészség közölte, hogy több mint száz rendőr, köztük egy terrorelhárító egység bevetésével Szászország és Bajorország tartományi helyszíneken fogták el a hat gyanúsítottat, és házkutatást tartottak szászországi lakásokban és egyéb ingatlanokban.

A 20 és 30 év közötti férfiak a közlemény szerint a szászországi Chemnitzben és térségében működő “huligán, skinhead és neonáci” körökhöz tartoznak, és legkésőbb az idén szeptember 11-én megalakították Forradalom Chemnitz (Revolution Chemnitz) elnevezésű szélsőjobboldali terrorista szervezetüket, amelynek célja a demokratikus jogállam felszámolása.

Azt tervezték, hogy céljuk elérése érdekében támadásokat és fegyveres merényleteket hajtanak végre “külföldiek és politikailag másként gondolkodók” ellen. A csoport egy további tagját már szeptemberben őrizetbe vették különösen súlyos garázdaság miatt.

A csoport öt tagja szeptember 14-én más elkövetőkkel együtt különböző eszközökkel külföldiekre támadt Chemnitzben. Az akció a felkészülést szolgálta egy október 3-ra – a német nemzeti ünnepre – tervezett műveletre, amelynek részletei még nem ismertek.

Chemnitzben augusztus 26-ra virradóra megkéseltek egy 35 éves német állampolgárt, a bűncselekménnyel külföldieket gyanúsítanak. Az eset demonstrációk sorozatához vezetett. A tüntetéseken számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali nézeteinek tulajdonítanak.

Frauke Köhler, a szövetségi legfelső ügyészség szóvivője az nyomozás részleteit ismertető sajtónyilatkozatáéban kiemelte, hogy a feltételezett terrorista csoport ügye nincs közvetlen összefüggésben az augusztusi késeléssel. Elmondta, hogy a gyanúsítottak a szászországi szélsőjobboldali körök vezető alakjai közé tartoznak. A hatóságok megfigyelték kommunikációjukat, amelynek alapján külföldiek mellett újságírók, politikusok és magas beosztású állami és önkormányzati tisztségviselők ellen is terveztek támadásokat, és megpróbáltak lőfegyvereket szerezni.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter hangsúlyozta: a gyanúsítottak elfogása a jobboldali radikálisok és szélsőjobboldaliakkal szemben alkalmazott “zéró tolerancia” megnyilvánulása.

A miniszter a pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) müncheni elnökségi ülésének margóján tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a bűnözés általában véve csökken Németországban, de a terrorveszély változatlanul nagy. Bármikor történhet terrorcselekmény, és az országot a terrorizmus valamennyi “árnyalata” veszélyezteti – mondta Horst Seehofer.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.