New York Times: az igazságügyi miniszterhelyettes Donald Trump elmozdításán munkálkodott

Világ

Rod Rosenstein amerikai igazságügyi miniszterhelyettes Donald Trump elnök elmozdításán munkálkodott és azt akarta, hogy titokban rögzítsék az elnök szavait – közölte péntek délután internetes oldalán a The New York Times.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Rosenstein – aki egyúttal a 2016-os elnökválasztásokba történt állítólagos orosz beavatkozásokat vizsgáló FBI-nyomozást is felügyeli – tavaly azon munkálkodott, hogy miután titokban rögzítenék Donald Trump szavait, mozgósítson kormánytagokat is annak érdekében, hogy elmozdíthassák őt az alkotmány 25. kiegészítésére hivatkozva.

Az amerikai alkotmány 1967-ben elfogadott 25. kiegészítése értelmében a kormány tagjainak többsége vagy egy kongresszus által kijelölt testület az alelnök vezetésével alkalmatlanná nyilváníthatja az elnököt a feladatai ellátására.

Rosenstein 2017 tavaszán aktivizálta magát, nem sokkal azt követően, hogy Trump menesztette James Comeyt, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját – írta a The New York Times. Információi szerint a miniszterhelyettes a tárca és az FBI munkatársaival beszélt e tervéről, azt tervezve, hogy a titokban készített felvételekkel a kormányzaton belüli vélelmezett káoszról terjeszt híreket.

Rod Rosenstein közleményben tagadta a lap állításait, amelyeket “pontatlannak” és “ténybelileg téveseknek” nevezett. Kárhoztatta a névtelen forrásokat is, azt állítva, hogy személyes érdekeik motiválják őket.

A The New York Times a cikkben közölte, hogy forrásai vagy olyan emberek, akikkel Rosenstein egyeztetett a tervéről, vagy olyanok, akiknek betekintésük volt és van az FBI és volt igazgatóhelyettese, Andrew McCabe eddig titkosított feljegyzéseibe. McCabe Comey elbocsátása után átmenetileg az FBI igazgatója volt, de az idén februárban Jeff Sessions tárcavezető menesztette őt.

McCabe ügyvédje, Michael Bromwich közölte: nincs tudomása arról, hogy a szóban forgó feljegyzéseket nyilvánosságra hozták volna.

A lap részletesen írt arról is, hogy Rosenstein állítólag azt mondta McCabe-nek: rá tudja venni Jeff Sessions igazságügyi minisztert vagy John Kelly kabinetfőnököt arra, hogy vesse fel az elnök alkotmányos elmozdítását.