A lengyel elnök szeptemberben hivatalos látogatást tesz a Fehér Házban

Világ

Andrzej Duda lengyel államfő szeptember 18-án hivatalos látogatást tesz a Fehér Házban, az őt fogadó Donald Trump amerikai elnökkel többek között biztonságpolitikai és gazdasági együttműködésről tárgyal – erősítették meg kedd este Varsóban a korábbi washingtoni bejelentést.

Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök, külpolitikai államtitkár sajtóértekezletén elmondta: a találkozás napirendjén négyszemközti megbeszélés is szerepel Duda és Trump között, a lengyel elnök továbbá az amerikai szenátusba is látogat, és “a washingtoni körök számára” fogadást rendez Lengyelország függetlenségének idei 100. évfordulója alkalmából.

A megvitatandó témák között a kabinetfőnök a geopolitikai kérdéseket, a lengyel-amerikai katonai együttműködést is említette, valamint a két ország “szövetségi együttműködését a regionális és a globális biztonság terén”. Felsorolta továbbá a kétoldalú gazdasági együttműködés témakörét, amely a kétoldalú kereskedelem bővítését is érinti, többek között az energetika terén. Az utóbbi kitétel elsősorban az amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) további szállítmányaira vonatkozhat a Balti-tengeri Swinoujscie gázkikötőbe, valamint az innen induló észak-déli gázfolyosóba.

Amint Szczerski elmondta, a találkozón “kidomborítják” a Három Tenger kezdeményezés kérdéskörét is. Jelképesnek nevezte, hogy Duda közvetlenül a kelet-közép-európai országok gazdasági érdekeinek összehangolását célzó formátum szeptemberi bukaresti találkozója után utazik Washingtonba.

A lengyel politikus szerint a két államfő tervezett találkozása arról tanúskodik, hogy magas szinten tartják a lengyel-amerikai kapcsolatok intenzitását.

A lengyel sajtó által idézett, Duda látogatását bejelentő Fehér Házi közleményben kiemelték: a lengyel államfő “valamivel több mint egy évvel Trump elnök történelmi varsói látogatása után” érkezik a Fehér Házba.

Trump 2017 júliusában tett hivatalos látogatást Varsóban, amely második hivatalos külföldi útjának első állomása volt. A lengyel fővárosban részt vett a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján is. Sajtókommentárok akkor történelmi jellegűnek minősítették szabadtéri szónoklatát, amelyben a nyugati civilizációs értékrend mellett állt ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.