Kutató: Kim Dzsong Un helyzetét javítja a csúcstalálkozó az amerikai elnökkel

Világ

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető hatalmát azzal tudja még inkább megerősíteni, ha olyan lépésekbe megy bele, amelyek legitimációs forrást jelentenek neki, és ilyen a közeledés Dél-Koreával, a csúcstalálkozó az Egyesült Államok elnökével, valamint az elmúlt hetekben létrejött kínai-észak-koreai csúcs – mondta Csoma Mózes Korea-kutató vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Csoma Mózes közölte: valószínűleg június elején lesz az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó. Mind a két fél érdekelt ennek megrendezésében, belpolitikai céljaik is vannak vele, mindketten saját sikerként fogják tálalni – sorolta. Jelezte: a két Korea vezetői közötti, április 27-én megtartott csúcstalálkozón elfogadták a panmindzsoni nyilatkozatot, amelyben a két fél leszögezte igényét a sziget teljes atomfegyver-mentesítésére.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a műsorban azt mondta: a szankciók nagyon hátrányosan érintik Észak-Korea tudományos és technikai fejlődését, történtek robbanások is egy bizonyos létesítményben, tehát nincs minden rendben az észak-koreai atomprogrammal. Talán a megbékélés, a távoli egyesülés reményében Kim Dzsong Un megváltoztatta véleményét arról, hogy országa atomhatalom legyen – mondta.

Arra a kérdésre, hogy miért volt szüksége Kim Dzsong Unnak erre a fordulatra, Csoma Mózes úgy válaszolt: minden koreainak elsődleges fontosságú, hogy a nemzeti ügy, a megosztottság terén sikerüljön előrelépni. A békeszerződés létrejötte akkora előrelépés lenne ebben, amelyre sem Kim Dzsong Il, sem Kim Ir Szen, tehát az észak-koreai vezető apja és nagyapja sem volt képes.

Kis-Benedek József ezzel kapcsolatban megjegyezte: Kim Dzsong Un azért választhatta ezt az utat, mert aggódik az elszigeteltség, a gazdasági problémák miatt és szeretné országa elismertségét is növelni.