Az Európai Bizottság intézkedéseket javasolt a biztonság erősítésére

Világ

Az Európai Bizottság új intézkedéseket terjesztett elő a terroristák és a bűnözők mozgásterének szűkítésére, ami a várakozások szerint megfosztja őket a bűncselekmények tervezéséhez, finanszírozásához és végrehajtásához szükséges eszközöktől – közölte az uniós bizottság kedden.

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagjában egyebek mellett az okmányokkal való visszaélés visszaszorítása áll. A javaslat tökéletesíteni kívánja az uniós polgárok személyazonosító igazolványainak és nem uniós családtagjaik tartózkodásra jogosító engedélyeinek biztonsági elemeit is. Jelenleg a becslések szerint mintegy 80 millió európainak van géppel nem olvasható, biometrikus azonosító nélküli személyazonosító igazolványa. Ez kiskaput jelent a hamis dokumentumokkal való visszaélések elkövetésére – közölték. A javasolt rendelet nem vezet be az unióban kötelező személyazonosító igazolványkártyát, de korszerűsíti a meglévők biztonsági elemeket.

A javaslat emellett a bűnüldöző és az igazságügyi hatóságok elektronikus bizonyítékokhoz és pénzügyi információkhoz való hozzáférésének javítását szorgalmazza, továbbá a terroristák robbanóanyag gyártásához való hozzáférésének további korlátozását, valamint a tűzfegyverek behozatalával és kivitelével kapcsolatos ellenőrzések szigorítását.

A bizottság emelett új szabályok bevezetését is javasolta, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá váljon a rendőri és igazságügyi hatóságok számára a nyomozásaikhoz szükséges elektronikus bizonyítékok, például az e-mailek vagy a felhőben tárolt dokumentumok beszerzése, a bűnözőkkel és terroristákkal szembeni nyomozás és büntetőeljárás lefolytatása, valamint azok elítélése céljából. A bűncselekmények csaknem kétharmada esetén nem lehet megfelelően lefolytatni a nyomozást és a büntetőeljárást, mivel gyakran más országban tárolják a szükséges elektronikus bizonyítékokat. Az új szabályok lehetővé teszik majd, hogy az uniós tagállamok online és határokon túl is kövessék a nyomravezető elektronikusan tárolt vagy terjesztett információkat.

Az előterjesztett intézkedéscsomagok felgyorsítják a belső biztonság javítását és az azonosított kiskapuk bezárását célzó uniós szintű erőfeszítéseket – húzta alá közleményében az uniós bizottság.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.