Kárpátaljai ukrán nacionalista szervezetek elhatárolódnak az esetleges magyarellenes provokációktól

Világ

Az ultranacionalista Szvoboda (Szabadság) párt kárpátaljai szervezete és a Karpatszka Szics (KSZ) kárpátaljai radikális szélsőjobboldali szervezet szerdán külön-külön közzétett nyilatkozatban határolódott el az esetleges magyarellenes provokációktól a Karpatszka Ukrajina kikiáltásának évfordulója kapcsán tartott rendezvények során.

Közleményében a Szvoboda párt jelezte, hogy más szervezetekkel közösen számos rendezvényen emlékezik meg az 1939. március 14-én Huszton megalakult Karpatszka Ukrajina kikiáltásának 79. évfordulójáról. “Tekintettel az idegen ügynökök által szervezett esetleges provokációkra, amelyek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és Magyarország kormánya pozícióit hivatottak erősíteni a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbség mondvacsinált ukrán nacionalista elnyomását illetően, felelősséggel kijelentjük, hogy a partnereinkkel közösen szervezett rendezvényeink célja az ukrán nemzeti államalakulatot életük árán létrehozó elődeink hőstettének a méltatása” – áll a nyilatkozatban. A Szvoboda párt kárpátaljai szervezete szerint minden provokációs kísérlet destruktív, és nem szolgálja az ukrán állam javát – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai ukrán hírportál.

A párt sajtószolgálata szerint “a KMKSZ-székház körüli közelmúltbeli történések a szembenállás fokozásának megrendelt jellegéről és a magyar fél elfogultságáról tanúskodnak a provokáció részeseinek és elkövetőinek meghatározását illetően. Meg kell állapítanunk, hogy a magyarok, meg sem várva a rendvédelmi szervek következtetéseit vagy magyarázatát, Budapest számára kedvező politikai színben tüntetik fel a helyzetet”. A pártban úgy vélik, mivel a kárpátaljai magyar közéletben monopolhelyzetben van a magyarországi média, Magyarország ezt arra használja, hogy ukránellenes hangulatot szítson a magyarok körében, és aktívan lejárassa Ukrajnát a nemzetközi színtéren.

A Karpatszka Szics nyilatkozatában azt állította, tudomása van arról, hogy felbérelt alvilági elemek provokációt terveznek ellene. A KSZ aggodalmának adott hangot, mert szerinte a magyar kisebbség tagjai válhatnak a provokátorok céltáblájává “médiahisztéria keltése és népeink egymásnak uszítása érdekében”. Ezért a szervezet felszólít minden öntudatos ukránt és a magyar kisebbséget, hogy “gondolkodjon és cselekedjen hideg fejjel.” Közleményében a KSZ azt ígérte, meg fogja akadályozni a nemzetiségi alapú provokációkat és a helyzet destabilizálását Kárpátalján.