Tízéves a REACH-rendelet

Világ

A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló REACH-rendelet a világ legkorszerűbb és legátfogóbb rendelete a vegyi anyagok szabályozása terén és egyben a vegyi anyagokra vonatkozó legfontosabb uniós jogszabály. 2007-ben lépett hatályba, és az azóta eltelt tíz évben jelentősen javította az emberi egészség és a környezet védelmét, és elősegítette az állatkísérletek alternatíváinak térnyerését. A Bizottság most – immár másodszor – felülvizsgálta a REACH működését, és az elért eredményekre építve ma javaslatokat terjesztett elő annak érdekében, hogy még jobban megkönnyítse a rendelet végrehajtását.

A vegyi anyagok életünk minden területén jelen vannak, ugyanakkor azonban kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre és a környezetre. A REACH második felülvizsgálatának ma közzétett eredményei azt mutatják, hogy az uniós vállalkozások és hatóságok gondoskodni tudnak a vegyi anyagok biztonságos használatáról és a veszélyes anyagok fokozatos kivonásáról, mivel a rendeletnek köszönhetően:

  1. A termékek biztonságosabbá váltak a fogyasztók, a munkavállalók és a környezet számára. Ezt a rendelet két módon segítette elő: egyrészt korlátozta, illetve betiltotta a káros vegyi anyagokat, másrészt pedig előmozdította, hogy az ipari szereplők biztonságosabb anyagokra cseréljék le a legveszélyesebb vegyszereket.
  2. Ösztönzést kapott a nem állatokon végzett kísérleti módszerek kidolgozása és alkalmazása.
  3. Átfogó adatállomány jött létre a vegyi anyagok biztonságára vonatkozóan. A nyilvántartásba vételi eljárás keretében eddig több mint 17 000 anyagról sikerült információt gyűjteni.

A fogyasztók, a munkavállalók és a környezet fokozottabb védelme érdekében a Bizottság a mai napon egy sor konkrét intézkedést terjesztett elő a REACH-rendelet végrehajtásának javítása érdekében. A javasolt intézkedések célja a vállalkozások által benyújtott regisztrációs dossziék minőségének javítása, az engedélyezési eljárás egyszerűsítése, valamint egyenlő versenyfeltételek biztosítása az uniós és nem uniós vállalatok számára. A Bizottság ezenfelül további támogatást kíván nyújtani a kkv-knak a jogszabályi rendelkezéseknek való megfeleléshez, javítani kívánja a nemzeti hatóságok végrehajtás terén végzett munkáját, és arra törekszik, hogy a rendelet jobban összhangba kerüljön a munkavállalók védelmére és a hulladékokra vonatkozó jogszabályokkal.
A Bizottság a második REACH-felülvizsgálat eredményeit és az utánkövetést célzó intézkedéseket a tervek szerint 2018 júniusában, nyilvános konferencia keretében fogja megvitatni az Európai Parlamenttel, a tagállamokkal és az érdekelt felekkel.