Vád alá helyezték a nemi erőszakkal gyanúsított iszlámszakértőt Párizsban

Világ

Vád alá helyezték, valamint előzetes letartóztatásba került péntek este Párizsban Tariq Ramadan, az egyik legismertebb iszlámszakértő és teológus, akit két nő tavaly októberben nemi erőszakkal vádolt meg.

A svájci állampolgárságú férfi önként jelent meg az idézésre szerdán a rendőrségen az ellene indított vizsgálat keretében, és a kihallgatás idejére őrizetbe vették. A két napig tartó meghallgatást és szembesítéseket követően nemi erőszak gyanújával indult ellene eljárás – közölték igazságügyi források.

A Muzulmán Testvériség egyiptomi iszlamista szervezet alapítójának 55 éves unokája – aki az Oxfordi Egyetem professzoraként a konzervatív muzulmán körökben nagy népszerűségnek örvend -, Franciaországban vitatott személyiség: a köztársaság világi jellegét hirdető és védő értelmiség a politikai iszlám hirdetőjeként tartja számon.

Az ügyészség három vizsgálóbírót jelölt ki az ügy kivizsgálására, ami egy várhatóan széleskörű eljárásra utal. A sértettek ügyvédje szerint a következő időszakban várhatóan több nő is feljelentést tesz Ramadan ellen.

A Weinstein-botrány után előtérbe került zaklatási ügyek és kampányok nyomán Tariq Ramadan ellen októberben érkezett az első feljelentés nemi erőszak, szexuális támadás és fenyegetés vádjával, majd egy héttel később egy másik nő hasonló vádakkal tett ellene egy második feljelentést.

Az első feljelentést Henda Ayari, egy szalafistából lett ismert francia feminista aktivista tette. A Libératrice nevű egyesület 40 éves elnöke 2016 novemberében J’ai choisi d’etre libre (Úgy döntöttem, szabad leszek) címmel megjelent könyvében írt először arról, hogy egy muzulmán értelmiségi konferencián 2012-ben egy párizsi hotelszobában bántalmazta és megerőszakolta. A nő október 20-án a szexuális zaklatásról indult kampányban a Facebookon megnevezte támadóját, s azt írta, hogy eddig azért nem merte megtenni, mert Ramadan megfenyegette.

A második eset is egy konferencia alatt történt, 2009-ben a közép-franciaország Lyon egyik szállodájában. A szintén 40 éves áldozat orvosi látlelettel tudja bizonyítani “a nagy brutalitással elkövetett szexuális erőszakot”. A sajtóban Christelle álnevet használó nőt csütörtökön szembesítették Ramadannal, aki a három órás meghallgatás után tagadta, hogy szexuális kapcsolata volt a nővel és nem írta alá a jegyzőkönyvet. Hivatalos források szerint a nő azzal hozta zavarba állítólagos támadóját, hogy elmondta: az ágyékán egy apró heg található, amit csak nagyon közelről lehet észrevenni.

Tariq Ramadan korábban a Facebookon reagált először a francia sajtóban megjelent vádakra, s “mindenkori ellenségei” által elindított rágalomhadjáratnak nevezte őket.

A rendőrség három hónapja nyomoz az ügyben, először a két feljelentőt hallgatták meg, majd további tucatnyi nőt, akik hasonló esetekről számoltak be, de eddig féltek feljelentést tenni.
Ramadan gyakori vendége a francia televíziók iszlámról szóló vitaműsorainak. A rendőrség kihallgatta Caroline Fourest francia esszéistát, aki évek óta nyilvános vitákat folytat a francia médiában az iszlámszakértővel, és azzal vádolja, hogy kettős beszédet folytat az iszlámról. Ramadan ügyvédjei feljelentést tettek az írónő ellen tanúk megvesztegetése miatt.

Miután Párizsban októberben megindult a vizsgálat Ramadan ellen, kiderült, hogy az 1990-es években már Genfben szexuális zaklatással vádolták meg az akkori diákjai. A francia nyomozás hatására tavaly év végén az Oxfordi Egyetemen felfüggesztették munkakörében, Párizsban viszont tovább tanított az általa alapított iszlám intézetben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük