Eredményes a Bizottság jogellenes online gyűlöletbeszéd elleni kezdeményezése

Világ

A Bizottság a mai napon közzétette a jogellenes online gyűlöletbeszéd felszámolására vonatkozó magatartási kódex harmadik értékelésének eredményét. A 2016 májusában életbe léptetett kódexet a Bizottság a Facebookkal, a Twitterrel, a YouTube-bal és a Microsofttal közösen dolgozta ki. Ma pedig az Instagram és a Google+ jelentette be, hogy ők is csatlakoznak a magatartási kódexhez. A felek kötelezettséget vállaltak arra, hogy fellépnek a jogellenes gyűlöletbeszéd interneten történő terjedése ellen.

A civil szervezetek és közintézmények által harmadik alkalommal elvégzett és ma közzétett értékelésből kiderül, hogy a gyűlöletbeszéd elleni kezdeményezés sikeres:

  • Az IT-vállalatok az értékelésben részt vevő szervezetek és közintézmények által bejelentett jogellenes gyűlöletbeszédnek átlagosan 70%-át eltávolították. Ez az arány folyamatos emelkedést mutat a 2016. évi első és a 2017. évi második értékelés során mért adatokhoz (28%, illetve 59%) képest.
  • A kezdeményezésben részt vevő IT-vállalatok mindegyike maradéktalanul teljesíti azt a célt, hogy 24 órán belül kiértékeljék a bejelentések többségét; az átlagos arány meghaladja a 81%-ot. Ez a szám a kétszeresére nőtt 2016 óta, és tovább emelkedett a 2017-ben mért 51%-hoz képest.

Az eredmények ellenére továbbra is mutatkoznak bizonyos hiányosságok, amelyeket orvosolni kell:

  • A bejelentések átlagosan csaknem egyharmada esetében a felhasználók továbbra sem kapnak visszajelzést.
    • A rasszizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemről szóló jogszabályok előírják, hogy a jogellenes online és offline gyűlöletbeszéddel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőit büntetőeljárás alá kell vonni. A vállalatoknak bejelentett ügyeknek átlagosan egyötödéről tesznek bejelentést a rendőrségnek vagy az ügyészségnek is (amely szám több mint megkétszereződött a legutóbbi értékelés óta). A rendőrségnek megfelelően ki kell vizsgálnia az ilyen ügyeket.

A Bizottság a civil társadalmi szervezetek segítségével továbbra is nyomon követi majd a kódexben vállalt kötelezettségek teljesítését, és az a célja, hogy további online platformokra is kiterjessze az ellenőrzést.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.