Özönvíz zúdult Isztambulra

Világ

Rekordmennyiségű, a júliusi 32.5 milliméteres átlagnál mintegy három és félszer több eső zúdult Isztambulra kedden – számolt be róla a CNN Türk török hírtelevízió.

A metropolisz központi Üsküdar körzetében 108 millimétert meghaladó csapadék hullott. A Kandilli megfigyelő állomás időjárási laboratóriumának vezetője, Adil Tek szerint a rendkívüli felhőszakadást és villámlást egy szupercella okozta.

A szélsőséges időjárás a nagyváros több pontján szinte megbénította a forgalmat. Utakat, aluljárókat, metróalagutakat és lakóövezeteket árasztott el a víz, fákat, oszlopokat döntött ki a szél. Emberek rekedtek otthonaikban, autók úsztak az árban, a hatóságok csónakokkal és munkagépekkel siettek a szorult helyzetbe kerültek segítségére. A híres Fedett Bazár utcáin is nehezen folyt alá a felgyülemlett csapadék.

Az esőzés és a rossz látási viszonyok miatt délelőtt több órára felfüggesztették a Boszporuszon a hajó- és kompforgalmat, a tengerszoros alatt húzódó kétszintű Eurázsia-alagútban pedig egyirányúsították a közlekedést.

Ahmet Arslan török közlekedési miniszter természeti katasztrófának minősítette a történteket. Binali Yildirim miniszterelnök később közölte, hogy az incidensnek nincs halálos áldozata.
A Meteorológiai Főigazgatóság tájékoztatása alapján a délutáni órákban Isztambulban alábbhagyott a csapadék és keleti irányba haladt tovább.