Orbán Viktor nyaral szalmakalapban

Orbán Viktor: “Beismerem, hibáztam!” – ez az a mondat, ami…

Vélemény

Na, ez az a mondat, ami soha a büdös életben nem fog Doktor Miniszterelnök Úr szájából elhangzani. Egy mítosz, egy bálvány dőlne össze sokak szemében, ennek pedig beláthatatlanok lennének a következményei.

Magyarország mindenható ura szerint ugyanis ő soha nem hibázik, ebből következik, hogy minden, de minden rossz dolog hátterében valaki mást kell sejtenünk. Hol Brüsszelt (ahonnan azért jól jön az a kis pénzecske, pedig elvileg mi “nettó befizetők vagyunk” az Unióban – na, ne röhögtess), hol Sorost, Gyurcsányt, a migráncsokat, gyermekteleneket, katásokat – és most frissiben:

a meteorológusokat.

Bezony, elmaradt a nagy dérrel-dúrral beharangozott nagy dér és dúr, büszke fideszesek által szerényen”Európa legnagyobb tűzijátékaként” – na, ne röhögtess – emlegetve. A végső döntés az úgynevezett “operatív törzs” kezében volt, említett gyülekezet pedig a lehető legkisebb kockázatot vállalva úgy határozott, a 2006-os tragédia ismeretében inkább lefújják a rendezvényt. A bűnbak természetesen most is valaki más: az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mennyire kell ahhoz hülyének lenni (szvsz eléggé), hogy ne tudjon valaki egy meteorológiai előrejelzést helyén kezelni? Komoly öngólként idézi a kormánypárti Origo (juszt se linkelem, keressen rá, aki akar) a szombati prognózisokat, benne az alábbi képzős szerkezetekkel:

záporok, zivatarok érhetik el a várost,

a zivatarok jellemző kísérő jelensége a felhőszakadás lehet,

a zivatarokat erős széllökések is kísérhetik átmenetileg. 

Ezek alapján értelmes ember talán levonhatta volna azt a következtetést, hogy ezek nem száz százalékos, tutira bekövetkező események, hanem számolni kell kisebb-nagyobb bizonytalansággal is. De mit várunk egy erősen kontraszelektált bandától, ahonnan az önálló gondolkodásra képesek már rég elmenekültek?

Orbán Viktortól pedig továbbra is várjuk, hogy bizonyítsa végre emberi mivoltát: ismerje be, hogy tévedett.

– Szilágyi Szabolcs –