Köszönjük szépen áldozatos munkátokat! Na, mars dolgozni!

Vélemény

Csak nem akarnak elfogyni ezek a díszpintyek a híradásokból. Ha kell, maszkban (bár ennek funkcióját még nem igazán értik), egymást taposva, hoszteszlányokat a padkára szorítva is, de ODAÁLLNAK!

Jóérzésű ember – vérmérsékletétől függően – ilyenkor legyint, esetleg csóválja a fejét, talán még káromkodik is egyet amolyan hajdú-bihariasan cifrázva, és csak az orra alatt mormolja a költői kérdést: Miért kell ez? Miért különleges, amit ezek az emberek tesznek?

Az egyik legkeményebb fotó az M25-ös gyorsforgalmi út átadásán készült:

Mindenki felfért? Így adták át az M25-ös gyorsforgalmi utat

Mert ugye (hogy a megboldogult Szatelit című politikai kabaré egyik rovatcímét idézzem) a politikus is volt ember. E státusza viszont legkésőbb megválasztásával, de sokszor már a kampány alatt átalakul egy undorító marketingtermékké. Szerepelni kell, ezt igényli a nép.

Mert kétségünk se legyen afelől, hogy a dolog működik. Felmérték, hogy nagyobb eséllyel indul a választáson egy olyan politikus, aki többször szerepel “pozitív” hősként a médiában, mint amelyik csak szerényen teszi a dolgát. Így működünk, ilyenek vagyunk. Ahogyan azt a kissé cinikus, és tévesen Széchenyinek tulajdonított (valójában Joseph de Maistre művében olvasható) mondás tartja:

Minden nemzetnek olyan kormánya (szerk. kieg.: és ellenzéke) van, aminőt érdemel.

Azt se feledjük, hogy az irritáló díszpintyeskedés mögött semmiféle extra teljesítmény nincs. A nemzeti színű szalagot nyirbáló, páváskodó urak építették az utat? Nyilván nem. Ők adták rá a pénzt? Ugyan, dehogy! Többnyire EU-s forrásokból épülnek az útjaink, csak ezt gyakran elfelejtik megemlíteni. Naná, hisz “Brüsszel” most ellenségünk.

Nagy volt a tülekedés egy 8 kilométeres hajdú-bihari kerékpárút-szakasz átadásán

Itt kérem olyan uraságok (hölgyek csak elvétve szerepelnek ezeken a fotókon) ünnepeltetik magukat, akik semmi egyebet nem tettek, csak (jobb esetben) elvégezték (igen jó pénzért) azt a munkát, amire felhatalmazta őket a nép.

Na, de mikor kerül be a híradásokba egy szakács, aki nem sózta el az ételt? Vagy a buszsofőr, aki nem hagyta a megállóban az utasait? Az orvos, aki szinte fájdalommentesen távolította el a varratokat a műtét után? Hja, kérem, az csak természetes, hisz ‘ez a dolguk…

Fotó: MTI/Komka Péter

– Szilágyi Szabolcs –