Óvodapedagógiai újdonságok

Uncategorized
Minden eddiginél többen, mintegy kétszáz óvodapedagógus vett részt a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájának szakmai napján.

Az egésznapos rendezvényen a hajdúböszörményi intézmény mesterpedagógusainak segítségével kaptak betekintést a régió szakemberei az óvoda tíz csoportjának szakmai munkájába, mindennapi életébe. A résztvevők a gyakorlatban ismerhették meg az ott folyó változatos tevékenységeket és a legkorszerűbb oktatási-nevelési módszereket.

– Ebben az évben az osztott és osztatlan életkorban megvalósítható tevékenységekre fókuszáltunk. Megmutattuk, hogy érdemes megszervezi a foglalkozásokat az azonos, illetve a vegyes életkorú gyerekek csoportjaiban. Kiemeltük továbbá a folyamatos tízóraiztatás és a szabad játék szerepét is – tájékoztatott Balogh Beáta intézményvezető.

A bemutató foglalkozásokat az egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának hallgatói is figyelemmel kísérhették, hiszen a konferencia teremben online közvetítették a csoportszobákban folyó munkát, melyet egy módszertani oktató folyamatosan reflektált. Az érdeklődők emellett előadást hallattak az óvodákat érintő jogszabályi változásokról, valamint a hosszú távú tervezés hatásairól az óvodai nevelésben.

A pedagógusok nemrég bevezetett előmeneteli rendszere miatt évről egyre népszerűbb a gyakorló óvoda szakmai napja. A rendezvényen a gyakorlati bemutatók után a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak, valamint a legkorszerűbb szakmai anyagokból válogathatnak a résztvevők.

unideb.hu