Tehetségek támogatása

Uncategorized

A Debreceni Egyetem 16 programja nyert a Nemzeti Tehetség Program pályázatán, ezzel a legjobb eredményt érte el a hazai intézmények között.

A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja a tehetségsegítés fejlesztése Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken, ami 2008-2028 között 20 évre kiemelt lehetőséget biztosít a tehetséges fiatalok hosszú távú és folyamatos támogatására.

 

Idén 2,8 milliárd forint fordítható a hazai költségvetésből a Nemzeti Tehetség Program céljainak megvalósítására. A pályázaton eddig a Debreceni Egyetem 16 programja nyert egyenként 1-8 millió forint közötti támogatást, amelyet 2016-ban fel is kell használni.

– A Debreceni Egyetemen már a 90-es évek végén – az országban elsőként – indult komplex tehetséggondozási program, amely a 2000-es integrációval teljesedett ki. A felsőoktatás feladata az is, hogy tudáshoz juttassa a fiatalokat, emellett azonban biztosítani kell a mesterszakos hallgatók és a hátrányos helyzetből érkezők számára a tehetséggondozás kereteit, még abban az esetben is, ha az nem kapcsolódik közvetlenül a hallgatott szakhoz – mondta az unideb.hu portálnakCsernoch László. A tudományos rektorhelyettes kiemelte: az egyetem szakmai érdeke, hogy a lehető legfelkészültebb, legkvalifikáltabb hallgatók hagyják el az intézményt.

A pályázati forrásból több konferencia megrendezését tudja támogatni az intézmény és több karon segítheti – többek között – a tudományos diákköri tevékenységet, és egyéb tudományos műhelyek működését.

A nyertes pályázatokról bővebb információ itt olvasható.