Budapest, 2024. március 25. Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Bíró Péter, a Nemzeti Sportügynökség elnök-vezérigazgatója (b-j) az evezős Európa-bajnokságról a budapesti Francia Intézetben tartott sajtótájékoztatón 2024. március 25-én. A bajnokság és kontinentális kvalifikációs regatta - amelyen összesen 14 kvótát osztanak ki a párizsi olimpiára - egy hónap múlva, április 25-én kezdődik a szegedi Maty-éren. MTI/Kovács Tamás

Evezős Eb és olimpiai kvalifikáció – Érmeket és kvótát is remél a hazai szövetség a magyaroktól

Sport

Kilenc magyar egység a kontinensbajnokságon, öt pedig a párizsi kvótáért száll vízre csütörtöktől vasárnapig az evezős Európa-bajnokságon, illetve a kontinentális és parakvalifikációs regattán a szegedi Maty-éren.

Cseh Ottó, a hazai szövetség elnöke négynapos evezős ünnepet vár a párizsi olimpia előtti egyik legfontosabb sportági versenytől, melyre több mint 35 ország 540 sportolója érkezik Szegedre.

“Nemcsak önmagában a versenyben gondolkodunk, hanem kiegészítő programokkal együtt szeretnénk megmutatni a hazai közönségnek a sportágat” – mondta korábban az MTI-nek az elnök, majd hozzátette, nagyon fontos üzenete lesz az Egyetemek Regattájának, melynek keretein belül az Óbudai Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyolcasai mérik össze tudásukat 500 méteren szombaton.

A MESZ-elnök kiemelte, természetesen a kvótaszerzés lesz a fő cél, erre az egypárevezősöknél (Pétervári-Molnár Bendegúz) látja a legnagyobb esélyt, de megbecsülnek minden küzdelmes és harcos helyezést a most bemutatkozó fiataloktól, könnyűsúlyban pedig érmeket várnak az Eb-n.

A kontinentális kvalifikációs regattán 13 kvóta talál majd gazdára: az egypárevezősöknél az első három helyezés ér olimpiai kvótát, míg a könnyűsúlyú kétpárban az első kettő biztosítja helyét a játékokon, illetve a paraevezősöknél csak a győztes váltja meg a jegyét Párizsba.

A jegy- és bérletértékesítés még tart a sporteseményre, amelyen telt házra számítanak a szervezők a hétvégi döntőkön, emellett számos kitelepüléssel készülnek, ahol a szurkolók is részt vehetnek az ergométeres kihívásokon.

Magyarország legutóbb 54 éve rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.

A hazai csapat 14 egységből és 27 versenyzőből áll, az esemény szlogenje pedig: “Egy hajó, ezernyi szívdobbanás”.

A magyar csapat:

  • kvalifikációs viadal:
    Gadányi Zoltána (női egypár), Pétervári-Molnár Bendegúz (férfi egypár), Bene Dorottya, Szili Dorina (női könnyűsúlyú kétpár), Galcsó Vencel, Szőllősi Balázs (férfi könnyűsúlyú kétpár), Pető Zsolt (PR1 férfi egypár)
  • Eb:
    Bácskai Máté (férfi egypár), Simon Béla, Juhász Adrián (férfi kormányos nélküli kettes), Preil Vivien, Zsíros Janka (női kétpár), Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf, Ujhelyi Mihály (férfi négypár), Kerekes Krisztián, Csizmadia Ádám, Szentpáli Gergő, Szentpáli Balázs (férfi kormányos nélküli négyes), Galambos Péter (férfi könnyűsúlyú egypár), Csepel Zsófia, Fehérvári Eszter (női könnyűsúlyú kétpár), Szabó Bence, Furkó Kálmán (férfi könnyűsúlyú kettes), Kertész Keve, Szigeti Ferenc (férfi könnyűsúlyú kétpár)

(MTI)

Fotó: MTI/Kovács Tamás