Magyarország - Svédország kézilabda Bíró Blanka

Kikapott a svédektől a női kézilabda-válogatott, nem juthat nyolc közé a vb-n – a kapitány szerint ez volt a gond

Sport

A magyar válogatott 26-22-re kikapott a svéd csapattól a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében szombaton, így már biztosan nem juthat a legjobb nyolc közé, de olimpiai selejtezőt érő helyen még végezhet. Eredmény, középdöntő, 2. forduló:
I. csoport (Göteborg):

Svédország-Magyarország 26-22 (10-11)

Göteborg, Scandinavium, 10 561 néző, v.: A. Covalciuc, I. Covalciuc (moldovaiak)
lövések/gólok: 40/26, illetve 44/22
gólok hétméteresből: 5/2, illetve 3/0
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Magyarország:
Böde-Bíró – Győri-Lukács 2, Vámos 6, Papp, Bordás 1, Kuczora 2, Szöllősi-Schatzl 2, cserék: Klujber 3, Pásztor, Simon, Albek 5, Márton 1, Töpfner

Mivel a nap első göteborgi mérkőzésén Montenegró hozta a kötelezőt Szenegál ellen, kétpontos előnybe került a magyar válogatottal szemben, amelyet a csoportkör utolsó fordulójában legyőzött. Egy ponttal a horvátok is megelőzték a magyar együttest. Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény dönt, így a társházigazda ellen Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese azzal a tudattal lépett pályára, hogy bravúrt jelentő pontszerzésre van szüksége ahhoz, hogy megtartsa esélyét a negyeddöntőbe jutásra, amely egyben olimpiai tornán való részvételt jelent. Az eddig hibátlan svédek számára a győzelem nyolc közé kerülést ért.

Golovin Vlagyimir együttese a középdöntő hétfői zárónapján 18 órától a horvát válogatott ellen lép pályára, a találkozót az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetíti. Győzelme esetén megszerzi a csoport harmadik pozícióját, amely a többi hatos eredményeitől függően akár a vb 9. helyét is jelentheti.

Mivel a franciák és a dánok már ott vannak a legjobb nyolc között, ezért ez a pozíció olimpiai selejtezős helyet ér.

Korábban:
Montenegró-Szenegál 29-21 (18-8)
Horvátország-Kamerun 24-15 (18-6)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Svédország 8 pont, 2. (és továbbjutott) Montenegró 6, 3. Horvátország 5, 4. Magyarország 4, 5. Szenegál 1, 6. Kamerun 0

“Szépen lassan elfogytunk”

Golovin Vlagyimir szerint a második félidő elején a magyar válogatott megadta a lehetőséget a svéd csapatnak, hogy elkezdje élvezni a játékot, ez vezetett a 26-22-es vereséghez a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében, amellyel már biztosan nem juthat a legjobb nyolc közé, de olimpiai selejtezőt érő helyen még végezhet a nemzeti csapat.

Női kézilabda-vb - Magyarország - Svédország
A magyar csapat tagjai az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország – Svédország mérkőzés után a svédországi Göteborgban 2023. december 9-én. A magyar válogatott 26-22-re kikapott. MTI/Illyés Tibor

“Volt egy szakasz a második félidőben, amikor megvoltak a helyzetek, de nem sikerült befejezni és gólra váltani, utána szépen lassan elfogytunk. Megadtuk a lehetőséget a svéd válogatottnak, hogy elkezdje élvezni a játékot, utána már minden sikerült nekik, nekünk még ott is kimaradtak a helyzetek”

– fejtette ki a szövetségi kapitány az MTI kérdésére. Hozzáfűzte: ekkor már a védekezés sem volt olyan jó, mint az első félidőben. Nem úgy zárták a területeket, nem tolódtak a labda felé, noha tudták, hogy az egy az egy elleni szituációkat a rivális meg fogja oldani, és ezzel szereztek előnyt.

“Nekünk semmi nem volt könnyű, nem is lesz, nehéz mérkőzést várunk a horvátok ellen, eddig is tudtuk, hogy az lesz, most erre a mérkőzésre kell koncentrálni”

– tekintett előre Golovin Vlagyimir a középdöntő hétfői zárónapjára, amikor a csapat 18 órától lép pályára. Győzelme esetén megszerzi a csoport harmadik pozícióját, amely a többi hatos eredményeitől függően akár a vb 9. helyét is jelentheti. Mivel a franciák, a norvégok és a dánok már ott vannak a legjobb nyolc között, ezért ez a pozíció olimpiai selejtezős helyet ér.

“Hála Istennek, kisebb zúzódással megúsztam” – erősítette meg a vegyes zónában az immár mankó nélkül sétáló Szemerey Zsófia, hogy nem lett sem szalag-, sem porcsérülése Szenegál ellen.
“Kíváncsiak leszünk, vasárnap egy-két feladatot megnézünk, hogy mennyire tudom majd használni, illetve azt, hogy a következő napokban milyen gyógytornát kell végeznem” – tette hozzá.