DVSC-Kisvárda ünneplés

Vereségre a győzelem a legjobb gyógyír! A DVSC-Kisvárda (4-1) NB I-es mérkőzésen jártunk

Sport

Múlt csütörtökön a Rapid Wien ellen véget értek a nemzetközi kupás álmaink, a hazai pályán 5-0-ra elveszített meccs pedig bőven szolgált tanulsággal és számos kérdést is felvetett a csapat hétfői, Kisvárda elleni NB I-es találkozója előtt.

Ezt a 90 percet eredetileg a szabolcsi városban játszották volna le, ám a Várkerti Stadion gyepszőnyege is úgy gyengélkedik, mint a közelmúltban edzőváltáson átesett vendégcsapat. A játéktér ugyanis elkapott egy bakteriális fertőzést, így emiatt a pályaválasztói jog felcserélése mellett döntöttek a felek. Ezzel egyébként a Loki hűségesebb drukkerei jártak a legjobban, valamint a csapat is, hiszen így Loncaréknak viszonylag hamar lehetőségük volt az osztrákok elleni méretes zakót kijavítani. Ez pedig sikerült is némi izgalom és félgőz árán, de megérte, mert ezzel az élre is álltunk az élvonalban.

Ha már kérdések: az egyik legfontosabb számomra az volt, hogy a nagy futball-láz és teltház után mennyivel lesz kevesebb szurkoló. Nos, bejött az, amire lehetett számítani. A csütörtöki létszám jó háromnegyede szépen eltűnt a Nagyerdei Stadionból, így aztán amikor a mérkőzés közben írták a 4011-et, az nemcsak Debrecenen belüli irányítószámot jelölt, hanem a hétfő esti létszámot is.

DVSC-Kisvárda

Ha azt vesszük, hogy nem éppen szurkolóbarát időpontnak számít a hétköznap este nyolc óra, a nézőszám még éppen elfogadható. Nem mondom azonban, hogy nem volt előnye, hiszen a büfében könnyedén szinte várakozás nélkül lehetett kapni sört.

Gyors vezetés, majd kimaradt helyzetek

A Megyeri – Baranyai, Dreskovic, Mojzis, Manrique– Loncar, Lagator – Kiziridisz, Dzsudzsák, Domingues – Dorian Babunski kezdőnket látva kijelenthettük, hogy Srdjan Blagojevic ezúttal is megkeverte kártyáit, és először nevezte idén a bajnokságban a csapatkapitányunkat, Dzsudzsák Balázst a kezdőbe.

Ezen kívül több változtatást is meglépett a csütörtöki meccshez képest, így Kusnyír sérülése miatt Baranyai is lehetőséget kapott kezdőben, amivel egyúttal a “fiatal perceket” is gyűjtögethették a vasutasok. Csonka Bence játékvezető kezdő sípjele előtt sajnálatos módon egy újabb megemlékezés volt a stadionban.

A DVSC legendás edzőjének, Garamvölgyi Lajosnak a feleségét, Garamvölgyiné Joó Máriát gyászoltuk egyperces néma gyászszünettel, amely közben két görögtűz is begyúlt a tisztelet jeleként, hiszen 15 éve volt annak is, hogy mindenki Garája elfoglalta a helyét az égi kispadon.

Remélhetőleg ők is látták azt, ahogy repülőrajtot vett a DVSC a 7. percben, amikor Dzsudzsák remek passza után Kiziridisz száguldott el a jobb szélen, majd miután becsapta őrzőjét, 13 méterről lőtt hatalmas gólt a rövid felsőbe. 1-0. Kapushibának is minősíthetjük, de inkább a kisvárdai portás, Kovács Marcell rutintalanságának tudható be ez a találat.

Ezt követően viszont világos volt a képlet: további gólok kellettek a mérkőzés mihamarabbi lezárásához. Ezek a remélt találatok viszont elmaradtak, így például a 29. percben Domingues esetében is, aki túl szépen akarta volna belőni a ziccert, így az utolsó pillanatban lelopták a labdát a lábáról, és odalett a lehetőség. Ez szerencsére nem bosszulta meg magát, mert Makowski bődületesen erejű lövése a kapufán csattant a 30. percben. Az első felvonás zárásaként Csonka sporttárs Mojzist még besárgította. Félidő.

Fordulás után rövidzárlat, majd a végén jött a Loki-henger

A szünetben jó kedvűen kortyolgattuk a sörünket, de többen is megjegyeztük, hogy nagy kár volt a kimaradt ziccerekért. Csak reméltük, hogy nem fogják ezek megbosszulni magukat. Aztán mintha valahogy ráéreztünk volna, mert Gerliczki Máté játékosai más mentalitásban jöttek ki az öltözőből, ami köszönhető volt két cseréjüknek is (Spasic, Szőr).

Az 52.percben pedig, amikor Navratil csúnyán bebőrözte Manriquet, majd a centerezését Vida lőtte a kapu közepébe, máris 1-1-et mutatott az eredményjelző. Új szituáció állt elő, ami után kicsit görcsösebb lett a csapat, és egy két rosszabbul sikerült passz után némi füttyszót már lehetett is hallani a lelátón.

A 68.percben aztán Blagojevic három B betűs játékosát is beküldte a gyepre, így Bárány, Bódi és Bévárdi is kapott időt a bizonyításra. Ez pedig jó döntés volt, hiszen egyre jobban beszorultak a várdaiak, aminek a végül a 76.percben lett meg az eredménye. Loncarral szemben szabálytalankodtak büntetőt érően, amit Dzsudzsák nagyon higgadtan értékesített. 2-1.

Ezután sem álltak le a fiúk, és a 82. percben Bárány labdaszerzése után a „csékánk” passzolt középre Loncarnak, aki egy lövőcsel után visszalőtte a jobb alsóba a labdát. 3-1. A gól után mezlevételért sárgát kapott a montenegrói, de ez nem osztott-szorzott már.

A 94.percben viszont Camaj megmozdulása és sárga lapja már számított, miután a megítélt szabadrúgásból Bódi tekert parádésan a kapuba. 4-1. A Lokomotív ezzel nagyon fontos három pontot szerzett, és átvette a vezetést az OTP Bank Ligában.

Aki csak az eredményt látta, azt hihetné, hogy sima hazai győzelem született, de ez korántsem felel meg a valóságnak. Ez egy nagyon nehéz mérkőzés volt, habár gyorsan hozzátenném, hogy mi tettük magunknak azzá, de végül a kispadunk hosszúsága és a türelmünk döntött. Ezzel listavezetők vagyunk a bajnokságban és a sorsolás szeszélye folytán következő két meccsünket is hazai pályán játsszuk le. Vasárnap az MTK, majd rá egy hét múlva a Kecskemét ellen lesz alkalma a csapatnak visszacsábítani az elpártolt nézők egy részét a Nagyerdőre.

A tabella:
1. Debreceni VSC 3 3 – – 8-2 9 pont
2. Puskás Akadémia FC 4 2 2 – 8-6 8
3. Diósgyőri VTK 4 2 1 1 8-5 7
4. Kecskeméti TE 3 2 – 1 4-2 6
5. Paksi FC 3 1 2 – 5-2 5
6. MTK Budapest 4 1 2 1 3-3 5
7. Újpest FC 4 1 2 1 6-8 5
8. Kisvárda Master Good 4 1 1 2 4-7 4
9. Ferencvárosi TC 2 1 – 1 6-5 3
10. ZTE FC 4 1 – 3 3-7 3
11. Fehérvár FC 4 – 1 3 6-10 1
12. Mezőkövesd Zsóry FC 3 – 1 2 4-8 1

– Faragó László –