A sport jövője: Technológiai fejlesztések és innovatív lehetőségek

Sport

Pár évszázada még a sportok és fogadások teljesen másképp zajlottak. Az elmúlt években azonban robbanásszerű fejlődésnek indult a technológia, mely lehetővé teszi, hogy az innovatív megoldásokat a sportfogadásban is alkalmazzák. Amellett, hogy új sportok jelentek meg, sportoláshoz felhasznált eszközök, modern fogadási rendszerek és fogadási irodák jöttek létre. A legtöbb fogadóiroda igyekszik a szolgáltatásainak minőségét továbbfejleszteni, a bet365 például az egyik legmodernebb és legnépszerűbb fogadóiroda hazánkban. A modern technológia megállás nélkül fejlődik, hiszen egyre többen használják a virtuális valóságot, a mesterséges intelligenciát, és az egyéb továbbfejlesztett szoftver szolgáltatókat.

Ebben a cikkben leírjuk, hogy milyen jövő vár a sport piacra, illetve arra is kitérünk, hogy milyen innovatív lehetőségekkel találkozhatunk a szerencsejáték-iparban.

E-sportok

Az e-sportok egyre nagyobb teret hódítanak a világban. Az e-sportok kialakulása a modernizációnak egy következménye, mely annak ellenére, hogy már egészen az 1940-es évek óta létezik, mégis a 21. századra vált népszerűvé. A robbanásszerű elterjedés annak köszönhető, hogy 2011-ben megjelentek az első e-sport közvetítésre szánt platformok, ezután pedig kialakult az e-sportfogadás.

A számítógépes játékokban óriási a potenciál, hiszen a szoftverfejlesztők és mérnökök egyre modernebb technológiával tudnak dolgozni. Az e-sport versenyek izgalmasak, mely többek között azért ennyire népszerű, mert szinte mindenki számára elérhető, aki rendelkezik számítógéppel és internetkapcsolattal.

Népszerű e-sportjátékok:

  • League of Legends
  • Dota 2
  • Counter Strike: Global Offensive (CS:GO)
  • Playerunknown’s Battlegrounds
  • StarCraft II
  • Rainbow Six Siege
  • Rocket League
  • Fortnite

Virtuális valóság és mesterséges intelligencia

Ma már olyan eszközöket használnak a fejlesztők, és mi magunk is, melyeket pár évtizeddel ezelőtt még el sem tudtunk volna képzelni. A mesterséges intelligenciát nemcsak a sportfogadásokhoz alkalmazzák, hanem az egészségügyben, szépségiparban, kereskedelemben és az építőiparban is. Mindez óriási változás az emberiségre nézve, hiszen a mesterséges intelligencia lehetővé teszi a gyorsabb, hatékonyabb munkavégzést, illetve egyszerűbbé teszi az emberek életét.

A virtuális vagy kiterjesztett valóság szintén hasonló elven alapul, azonban ezt leginkább a szórakoztató- és szerencsejáték iparban alkalmazzák. A virtuális valóság sokkal nagyobb élményt nyújt a játékosok számára, nem beszélve arról a lehetőségről, ha például a szurkolók és fogadók nem tudnak eljutni az élő mérkőzésekre, akkor az élményt könnyen átélhetik akár otthonról is. A VR hatalmas mértékben fogja befolyásolni a szórakoztatóipart, és nem kizárt, hogy a jövőben teljesen átformálja azt.

Biztonság

A biztonság és megbízhatóság minden ember számára fontos, főképp azokban a szektorokban, ahol pénzek mozognak, például a szerencsejáték-ipar. A modern megoldásokkal egyre megbízhatóbb és hatékonyabb technológiákat fejlesztenek ki annak érdekében, hogy a játékosok biztonságban érezhessék adataikat. Az adatvédelemre szintén alkalmazzák a mesterséges intelligenciát, mely által könnyebb kiszűrni a csalásokat. Emellett titkosításokat, modern tűzfalakat és egyéb eszközöket használnak a játékosok banki és személyes adatainak védelmére.

Érdemes még megemlíteni a játékok során használt véletlenszám-generátort, valamint a hasonló elven működő videóbíró-rendszert a meccseken, melyek mind az igazságos játék érdekében vannak felhasználva.

Fenntarthatóság és egészséges sportfogadás

Valószínűleg mindenki tisztában van a ténnyel, hogy a szerencsejátékozás függőséget okozhat. Éppen ezért az egészséges mértékkel való szerencsejáték sokkal fenntarthatóbb, erre pedig egyre modernebb megoldások születnek. A legálisan működő szerencsejáték platformok minden esetben felhívják a játékosok figyelmét a függőség veszélyére, illetve feltüntetik azokat a kapcsolati információkat, melyeket kialakult káros szerencsejátékozás esetén fel lehet keresni.

A fenntarthatóság nemcsak egészségügyi szempontból fontos, hanem globálisan is, mely egyéb szektorokat is érint. Kutatások szerint a sportfogadó irodák és egyéb szerencsejáték oldalak kevésbé károsak a környezetre, mint a hagyományos, fizikai létesítmények. Ugyanis ezek megépítéséhez rengeteg alapanyag, és föld terület kell, míg a modern, virtuális megoldások egyszerűen, és fenntarthatóbb megoldásokkal jutnak el a szerencsejátékosok számára.

Összegzés

Tekintettel arra, hogy a sportfogadási ágazat, illetve maguk a sportágak is folyamatos fejlődésben vannak, valószínűsíthető, hogy jelentős változásokon fognak keresztülmenni az iparágak. Sportokra és fogadásokra mindig szükség lesz, a modernizáció pedig ezeket a szektorokat is jelentősen megváltoztatja. (x)