Blagojevic és a Loki is révbe ért. Kinyílik újra Európa kapuja a DVSC előtt?

Sport

Bő két héttel ezelőtt még azt fejtegettük, hogy a DVSC-nek még bőven van arra esélye, hogy a bajnokság végeztével európai kupaindulást érő helyen végezzen. Ez lehetett volna ezüstös helyezés is, de a Kecskemét pénteken nem tette meg azt a szívességet, hogy kiengedje a kezéből a második legjobbnak járó érmet, így a bronzérmes pozíció volt csak kiadó. Ezt pedig végül el is érte a csapat, a szezonzárón nézőcsúcsot hozó mérkőzésen 2-0-ra verték az Újpestet a cívisvárosiak, így Srdjan Blagojevic vezetőedző már az első szezonjában megdicsőült. Ennek örömére kicsit felidézzük a szezonzárót.

Dióhéjban a szombati összecsapásról

Gyakorlatilag minden adott volt a Loki végső sikeréhez, remek futballidő volt, és talán utoljára a stadionavatónkon – szintén a fővárosi lilák ellen – voltak ennyien a Nagyerdőn. Már a bemelegítésnél rég nem hallott hangorkánnal tüzelték a debreceni szurkolók a fiúkat, amit nagyon jó volt hallani a helyszínen. Nem hiába szokták mondani, hogy a 12. játékos a szurkoló, ezt a bevonuláskor egy alapos füstbomba-bemutatóval is nyomatékosítottak a debreceni ultrák.

Előzetesen nehéz összecsapásra számíthattunk, de aztán Bogár sípjele után fokozatosan átvette az irányítást a Loki, és egy-két vendég lehetőséget leszámítva főleg Banai Dávidon múlott csak, hogy Nebojsa Vignjevic tanítványai ne kapjanak alapos verést már az első felvonásban. A 26. percben azonban a vendégek portása sem tudott segíteni, ekkor egy látszólag jól begyakorolt szögletvariáció után Ferenczi ívelését teljesen tudatosan fejjel középre stukkolta Dreskovic, amire a berobbanó Lagator védhetetlenül érkezett, és bebólintotta a vezető gólt.

A találat a hangulatot is felkorbácsolta, az örömmámorban úszó szurkolók szinte azonnal egy kis testmozgásra invitálták a jelenlévőket, és az „aki nem ugrál” rigmusra lehetett egy kicsit örömködni. Előkerült ezúttal sok régi „oláhgabis” szólam is, így gyorsan el is telt az első 45 perc.

Volt, aki nem sörözött, de legalább egy Loki-gólt láthatott

A szünetben újfent szembesülhettünk azzal, hogy a büfés kiszolgálás az idei Lokomotívhoz viszonyítva gyerekcipőben jár még, de inkább másodosztályú. Azzal együtt, hogy volt külön sörcsap a büféken kívül is, de így is elestek a vendéglátói egységek és az illemhelyek is. Ezen jó lenne végre javítania az üzemeltetőknek, mert ha tartósan emelkedni fog a nézőszám a stadionban, az problémás lehet. Nem is igazán szurkolóbarát ez így, annak ellenére korábban a Puskás Stadionban is tapasztaltam hasonlót, de az a létesítmény háromszor akkora befogadóképességű, mint a nagyerdei. Éppen ezért többen is inkább kihagyták a sörözést, nehogy lemaradjanak egy újabb hazai gólról.

A második félidő előtt úgy sejtettük, hogy ha az elején lövünk még egyet, akkor meglesz a meccs és bronz is. Nos, a második játékrészt egy kiadós görögtüzezés nyitotta, ami úgy tűnik, élénkítően hatott a fiúkra, így a mindent eldöntő Loki-gól Cristian Manrique jóvoltából meg is született. Babunszki kivédett fejesét pofozta a hálóba a spanyol játékos az 52. percben. A hátralévő időben pedig okosan játszva és néhol parádés labdakihozatalokkal sokkolták az újpestieket Bódiék, így a kétgólos DVSC-győzelem inkább rájuk nézve volt inkább hízelgőbb.

Ezzel a sikerrel pedig 2019 után ismételten dobogón végeztek a vasutasok, így az UEFA Konferencia Liga selejtezőjének második körében lesznek érdekeltek.

A minimális hosszabbítás után be is indult a fieszta, a szurkolók még az éremátadás után hosszasan éltették kedvenceiket, cserébe egy kicsit megfoghatták a kristálytrófeát.

Adott volt szinte egyből a kérdés mi lesz a sikerkovácsunkkal, Srdjan Blagojeviccsel? A trénert egyébként többször éltettek a szurkolók a mérkőzésen, és a játékosok is a levegőbe dobálták a szerb szakembert elismerésül, aki már most a cívisvárosiak legjobb külföldi edzője.

Szerencsére gyorsan választ kaptunk erre a dilemmára: két évvel megtoldották a szakmai stáb kontraktusát. Ezek után már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen összetételben fog a jövőben a kifutni a DVSC a Nagyerdei Stadion gyepszőnyegére.

Remélhetőleg egyben marad majd a keret, és egy-két posztra igazolással, akár még merészebb álmaink lehetnek jövőre, nemcsak a bajnokságban, hanem a nemzetközi porondon is.

– Faragó László –